Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pupovac: Očekujem jasnu osudu zvaničnika Hrvatske


Tolerancije prema onima koji veličaju fašističke režime i koji vređaju žrtve genocida i rartnih zločina ne bi smelo biti nigde: Milorad Pupovac

Predsednik Srpskog narodnog veća Miodrag Pupovac izjavio je danas da očekuje jasnu osudu zvaničnika Hrvatske na tablu sa ustaškom pozdravom koja je istaknuta u Jasenovcu.

On je na RTS-u kazao da se vide promene koje se dešavaju u Hrvatskoj nakon formiranja nove vlade i da se generalno atmosfera u toj državi smirila, ali da Vlada Hrvatske nije planirala da će je "aveti prošlosti sačekati iza prvog ćoška" i da sada treba da pronalazi načina kako da se nosi sa time.

"Mi očekujemo odlučnost i reakcije u skladu sa zakonom i Ustavom Hrvatske, ali i evropskim vrednostima. Toleranciju prema onima koji veličaju fašističke režime i koji vređaju žrtve genocida i rartnih zločina ne bi smelo biti nigde, pa ni u Hrvatskoj ni u vladi koju podržavamo", kazao je Pupovac.

On je dodao da očekuje i reakcije od policije, kojoj je slučaj prijavljen na pretnje smrću koje je dobio, navodeći da za sada nema reakcija nadležnih.

Pupovac, je komentarišući to što se hrvatska predsednica izjasnila da ne želi da se meša povodom sporne table u jasenovačkom kompleksu, ali se izvinula u slučaju spornih novogodišnjih paketića sa srpskim čokoladicama, rekao da je obaveza predsednika Hrvatske da štiti Ustav te zemlje i njegove temeljne vrednosti.

"Jedna od tih vrednosti je i antifašizam. Kazneni zakon Hrvatske kaže jasno da je zabranjeno i kažnjeno vređanje žrtava genocida", dodao je Pupovac.

Prema njegovim ocenama, reakcija predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović oko spornih čokoladica, je "nesvakidašnji čin, koji ugrožava dobru ekonomsku saradnju dve zemlje, koja može i treba biti još bolja, a istovremeno produbljuje ne dobre odnose Srbije i Hravatske kada je po sredi politička dimenzija".

XS
SM
MD
LG