Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izglasan opoziv južnokorejske predsednice Park Geun-hje


Oduzeta izvršna ovlašćenja zbog korupcionaškog skandala: Park Geun-hje

Južnokorejski parlament izglasao je danas opoziv predsednice Park Geun-hje, čime se suspenduju njena izvršna ovlašćenja zbog velikog korupcionaškog skandala.

Predlog za opoziv podržalo je 234 poslanika, a 56 je bilo protiv, od ukupno 300 parlamentu. Za opoziv predsednice bila je potrebna dvotrećinska većina, a da bi se to postiglo bilo je potrebno da glasaju i neki članovi njene partije, što su oni očigledno učinili.

Ustavni sud zemlje sada treba formalno da razreši Park Geun-hje ili da donese odluku o ponovnom uspostavljanju njenih predsedničkih ovlašćenja. Sud ima rok 180 dana da odluči.

Park Geun-hje zadržava zvanje predsednice ali su joj oduzeta izvršna ovlašćenja. Do odluke Ustavnog suda njene izvršne dužnosti preuzima premijer Hvang Kjo-an.

Predsednik Skupštine Šung Se-Kjun objavio je da je odobren zahtev za opoziv.

"Bilo da ste za ili protiv u ovoj teškoj situaciji svi poslanici kao i južnokorejski narod treba da se osećaju tužno, sa teškim srcem. Nadam se da se ovakva tragedija neće ponoviti u našoj ustavnoj istoriji", rekao je on.

Ispred zgrade Parlamenta stotine demonstranata se okupilo i glasno tražilo odlazak predsednice Park.

U Seulu više od mesec dana traju protesti na kojima su gradjani tražili od predsednice da podnese ostavku zbog optužbi da je omogućila svojoj savetnici i prijateljici Čoi Su-sil da, iako nije imala zvaničnu funkciju, koristi svoj uticaj i primora kompanije da doniraju milione dolara dvema fondacijama koje je kontrolisala.

XS
SM
MD
LG