Dostupni linkovi

Mudis snizio izglede za kreditni rejting Italije


Glasanje na referendumu u Italiji
Glasanje na referendumu u Italiji

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Mudis (Moody's) snizila je izglede italijanskog državnog duga sa stabilnog na negativan status, navodeći kao razlog neuspeh referenduma o ustavnoj reformi, ali je zadržala rejting duga nepromenjenim, piše vašingtonski "Biznis Tajms".

Italijanski birači su u nedelju na referendumu odbacili ustavne promene kojima bi se, prema objašnjenjima iz vlade, omogućilo ubrzanje ekonomskih reformi koje je tražio premijer Mateo Renci, koji je podneo ostavku posle referendumskog poraza.

Mudis je u saopštenju naveo da bi ovakav ishod referenduma mogao da uspori napredak ekonomskih i fiskalnih reformi i poveća mogućnost da Italija odloži smanjenje duga. To bi zemlju, kako dodaje, moglo da izloži "nepredviđenim šokovima" u ambijentu usporenog privrednog rasta.

Ipak, rejting agencija je potvrdila kreditni rejting Italije na Baa2 za dugoročne državne obveznice.

Italijanski privredni rast je i dalje prigušen, a izgledi rasta su slabi, dok su dugoročni izazovi po fiskalnu situaciju zemlje i dalje prisutni, piše u saopštenju Mudisa.

"Prema mišljenju Mudisa, narodno odbacivanje ustavne promene na referendumu u nedelju predstavlja dalju opasnost po ostvarenje reformi i povećava rizik od ubrzanog slabljenja italijanskog kreditnog rejtinga", zaključila je američka agencija.

XS
SM
MD
LG