Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Plakatima protiv vraćanja titule počasnog Leskovčanina Miloševiću


Na plakatima pisalo: "Milošević: Volim i ja vas! Leskovac: Mi tebe ne volimo"

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda oblepili su sinoć centar Leskovca plakatima u kojima stavljaju do znanja da se protive inicijativi da se bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću vrati titula počasnog građanina Leskovca.

Na transparentu i plakatima zalepljenim ispred i na zidovima napuštene i ruinirane zgrade Vojnog garnizona u centralnom gradskom parku, preko puta sedišta Gradskog obora Socijalističke partije Srbije, pisalo je: "Milošević: Volim i ja vas! Leskovac: Mi tebe ne volimo".

Marko Milosavljević iz ovog udruženja rekao je Jugmediji da je reč o buntu.

"Ovo je bunt, poruka svima koji pokušavaju da i dalje iz kovčega prošlosti izvuku ljude poput Slobodana Miloševića. Mladi ljudi u Srbiji dobro pamte, bez obzira što su rođeni '90-tih, a stasali 2000-ih godina, sve šta su oni uradili, odnosno, nisu uradili za nas", kazao je Milosavljević.

Slobodan Milošević je proglašen počasnim građaninom Leskovca 11. oktobra 1999. godine na svečanoj sednici povodom Dana grada, a odluku o oduzimanju te titule doneo je novi skupštinski saziv 2001. godine. Bivši prvi čovek leskovačkih socijalista Živojin Stefanović najavio je na poslednjoj sednici Skupštine Leskovca da će zatražiti poništavanje odluke o oduzimanju titule Miloševiću.

"Ni gradovi, ni ulice, ni spomenici širom Srbije ne smeju da budu utočište za ratne zločince i za one ljude koji su toliko zla naneli ovoj zemlji i građanima širom regiona. Ovo je samo još jedan način da pokažemo da budućnost ove zemlje ne predstavljaju likovi poput Slobodana Miloševića i snaga koje on predstavlja, kao i razni lokalni moćnici koji danas pokušavaju da mu vrate titulu počasnog gradjanina", rekao je Milosavljević.

Aktivistima iz Beograda se niko od Leskovčana nije pridružio, ali to njih, kako su rekli, nije iznenadilo.

"Kada god izostane reakcija u unutrašnjosti političkih partija i građanskih aktera, kao što je slučaj u Leskovcu, mi pronađemo način da iskažemo svoj protest", istakao je Marko Milosavljević.

XS
SM
MD
LG