Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Države EU: Omogućiti kvalitetnije obrazovanje na Kosovu


Osnovna škola, Priština

Kancelarija EU na Kosovu, Ambasada Švajcarske, Nemačka razvojna saradnja, Austrijska agencija za razvoj i World Learning saopštili su da su potrebne odlučne, momentalne i zajedničke mere, a nakon objave loših rezultata o programu međunarodne procene učenika (PISA) za 2015. godinu.

Kosovo se na osnovu objavljenih rezultata nalazi među tri naslabije zemlje, od ukupno 72 učesnika. U zajedničkom saopštnju se navodi da obrazovanje mora postati nadstranački nacionalni prioritet kako bi se osigurao adekvatan učinak učenika sa Kosova na konkurentnom tržištu rada.

"Bez daljeg odlaganja se moraju usvojiti obrazovne reforme kojima bi se poboljšali transparentnost i odgovornost na svim nivoima. Korupcija i nepotizam nemaju mesta u sistemu obrazovanja i obrazovnim ustanovama. Moraju biti preduzete mere kako bi se ovo osiguralo. Korupcija mora biti eliminasa. U isto vreme, mora se pružiti podrška naporima borbe protiv nepotizma. Koordinacija i komunikacija u okviru Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije (MONT) mora biti redefinisana kako bi se omogućila efektivna i efikasna saradnja", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da Vlada Kosova ima posebnu odgovornost da osigura da sva deca imaju jednak pristup visokokvalitetnom obrazovanju.

"Kao predstavnici donatorske zajednice koji pružaju podršku razvoju Kosova, očekujemo da MONT pripremi široku diskusiju o rezultatima PISA istraživanja sa Vladom i Skupštinom", navodi se.

"Ovo je prvi put da Kosovo učestvuje u PISA istraživanju, a rezultati koji su danas objavljeni daju objektivne podatke o spremnosti 15-godišnjih učenika u odnosu na provereni i poštovani međunarodni standard", dodaje se.

Na rezultate PISA-e reagovao je i predsednik Kosova, Hašim Tači. On je naveo da je potrebno da se hitno popravi kvalitet obrazovanja na Kosovu i da se ovakvi rezultati moraju uzeti ozbiljno.

Vlada Kosova u utorak je usvojila Strateški plan za razvoj obrazovanja 2017-2021. godine, koja će, po rečima premijera Ise Mustafa, dobrineti kvalitetnijem obrazovanju. On je priznao da se na ovoj oblasti mora raditi više.

XS
SM
MD
LG