Dostupni linkovi

Da li Dan Republike Srpske vrijeđa nacionalne interese Bošnjaka?


Ustavni sud Republike Srpske, Banjaluka
Ustavni sud Republike Srpske, Banjaluka

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske po apelaciji Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, utvrdilo je da Narodna skupština Republike Srpske nije ispoštovala procedure o sprovođenju republičkog referenduma o "Danu Republike" u skladu sa Ustavom Republike Srpske, jer sporne odluke nisu dostavili Vijeću naroda na odlučivanje, prije objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske. Time je došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na jednako pravo konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka.

Osporene su Odluke o konstatovanju rezultata republičkog referenduma, Odluke o prestanku mandata članovima Republičke komisije za provođenje referenduma, Odluke o davanju posebnog ovlaštenja, zaključku u vezi Izvještaja Republičke komisije za provođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma.

Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, kaže da je Ustavni sud RS-a potvrdio ono što već dugo govore.

"Već duže vremena mi osporavamo taj referendum i sve odluke koje su vezane za njega. Ali vrhunac nepoštivanja Ustava Republike Srpske od strane Narodne skupštine se desio upravo na objavljivanju ovih akata prije nego što je Vijeće naroda Republike Srpske razmotrilo ove odluke i ove zaljučke. Mislim da će, ili bi bar trebali nešto da nauče da to više ne čine, jer je ovo druga odluka koja je objavljena u Službenom glasniku RS-a u ovoj godini, prva o popisu a sada o referendumu, prije nego što je Vijeće naroda imalo priliku da dâ svoje mišljenje", kaže Hadžiomerović.

Mujo Hadžiomerović: Vrhunac nepoštivanja Ustava Republike Srpske od strane Narodne skupštine se desio upravo na objavljivanju ovih akata
Mujo Hadžiomerović: Vrhunac nepoštivanja Ustava Republike Srpske od strane Narodne skupštine se desio upravo na objavljivanju ovih akata


Podsjećanja radi, Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o rezultatima republičkog referenduma, čije rezultate je nedavno poništio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, objavljena je u Službenom glasniku RS-a još 12. oktobra.

Samo dan ranije, 11. oktobra, Narodna skupština je bez prisustva bošnjačkih poslanika, prihvatila odluku o konstatovanju rezultata održanog referenduma o Danu RS-a.

Iako su objavljene u Službenom glasniku RS-a, na njih je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda stavio veto 18. novembra, pokrećući pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

U međuvremenu, Ustavni sud BiH je nedavno poništio rezultate referenduma održanog 25. septembra 2016. godine zato što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. za koju je Ustavni sud BiH utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, te suprotno nalogu Ustavnog suda o privremenoj mjeri obustave odluke o raspisivanju referenduma u RS-u od 17. septembra 2016. godine.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović komentarišući odluku Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a po kojem je u postupcima donošenja četiri odluke Narodne skupštine RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda, kazao je da je Ustavni sud utvrdio da je došlo do povreda zbog učinjenih procesnih razloga.

"Riječ je o procesnim radnjama koje su učinjene u želji da se ovi postupci i procedure okončaju na zakonit način i na vrijeme", naveo je Čubrilović.

Prema riječima Čubrilovića, nakon što Narodna skupština dobije zvanični akt Ustavnog suda RS, "on će biti prosljeđen predlagaču, da predlagač ponovo proslijedi izvještaj da se procedura nastavi".

Iako je očigledna odgovornost Narodne skupštine RS-a koja je prije nego što je odluke razmatralo Vijeće naroda to uputila i na objavu u Službeni glasnik, Čubrilović je rekao da niko nije napravio grešku, jer je sekretar Narodne skupštine paralelno uputio odluke Narodne skupštine i na objavljivanje u Službeni glasnik i Vijeću naroda RS-a na izjašnjavanje.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica ustvrdio je da je "neko svjesno" napravio proceduralne greške u vezi s konstatovanjem rezultata referenduma u RS-u o Danu tog entiteta, te uputio na objavu u Službeni glasnik RS-a, iako se o njima prethodno nije izjasnilo Vijeće naroda.

"Neko svjesno" je napravio proceduralne greške: Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a
"Neko svjesno" je napravio proceduralne greške: Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a


"Ispostavilo se, što je potvrdio i Ustavni sud RS-a, da se umjesto referenduma u RS-u 'desila obična anketa', što je poslužilo za manipulaciju građana uoči lokalnih izbora", ocijenio je Govedarica i dodao da "sada imamo problem da je prestao mandat Komisiji za provođenje referenduma i postavlja se pitanje ko će u Narodnoj skupštini ponovo predložiti odluke o konstatovanju rezultata referenduma".

"Ako i postoje određene proceduralne greške, one će se u predviđenim postupcima izmijeniti, i ovaj referendum je potpuno legalna stvar i predstavlja volju naroda u RS-u. Građani su iskazali svoj stav o Danu RS-a i sve poslije referenduma je najobičnija politička manipulacija. Ne mogu da vjerujem da jedan političar i predsjednik najveće opozicione partije svodi volju građana na anketu", kazao je Slobodan Protić, predsjednik kluba Poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG