Dostupni linkovi

Dodikova referendumska saga


Priča o referendumu je postala degutantna: Miodrag Živanović, univerzitetski profesor (na slici: pristalice Saveza nezavisnih socijaldemokrata SNSD slave nakon održanog referenduma, Banjaluka)
Priča o referendumu je postala degutantna: Miodrag Živanović, univerzitetski profesor (na slici: pristalice Saveza nezavisnih socijaldemokrata SNSD slave nakon održanog referenduma, Banjaluka)

U Republici Srpskoj (RS) ne jenjavaju reakcije na Odluku kojom je Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio rezultate referenduma o Danu RS održanog 25. septembra. Dok se najavljuju "adekvatni odgovori" na takvu odluku Suda, poznavaoci političkih prilika ocjenjuju da su sva dešavanja oko referenduma potpuno obesmišljena i služe isključivo za skretanje pažnje sa realnih problema i dizanje tenzija.

Za predsjednika RS-a Milorada Dodika odluka Ustavnog suda o poništavanju rezultata referenduma je očekivana, ali sramna.

Dodik je, reagujući, najavio obilježavanje, takođe pred Ustavnim sudom osporenog 9. januara kao Dana RS na "najvišem niovu", te je ponovo pozvao na okupljanje stranaka sa srpskim predznakom kako bi se insistiralo na donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH.

"Svakako je ovo sad znak više da mi u Republici Srpskoj moramo da se okupimo oko toga da se donese zakon u BiH o Ustavnom sudu koji podrazumijeva da stranci odu iz tog suda, da se taj monopol stranaca i muslimana razbije i da, naprosto, taj sud postane sud pravde, a ne za političko šikaniranje", istakao je Dodik.

Predsjednik RS-a je precizirao da bi "jedino bilo ispravno da predložimo zakon kao što smo se dogovorili na zajedničkom sastanku".

"Da, ukoliko se u četiri mjeseca ne uspostavi zakon, mi ćemo dalje donositi druge odluke. Predlažem da pored prisustva u organima BiH ni o čemu ne odlučujemo, dok se ne odluči o Ustavnom sudu", dodaje Dodik.

Mediji prenose i izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića u kojoj poručuje da se rezultati referenduma o Danu Republike Srpske ne mogu poništiti, već da se mogu poništiti samo posljedice tog referenduma.

"Ovu odluku smatram nastavkom sage u kojoj Ustavni sud trenira strogoću, a od svega toga nema ništa, jasno je koji su rezultati i da Ustavni sud ne može da ih poništi. Jasno je da će se 9. januar i dalje slaviti, i to još ozbiljnije nego što je to Vlada predvidjela, i sve je samo prazna priča, osim što nas i dalje drži u prošlosti umjesto nda nas okreće budućem vremenu", navodi Ivanić.

Zašto se pogoršavaju odnosi u regiji?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:20 0:00

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović ističe da je Ustavni sud samo u kontinuitetu donio odluku kojom je nastavio da poništava antidejtonsko djelovanje.

"Kao Klub i ja lično, a i svi delegati doživljavamo ovo kao jednu potvrdu i satisfakciju za sav ovaj jedan naš trud na entitetskom nivou i ovu borbu koju vodimo kada je u pitanju sve ovo što je u vezi sa 9. januarom", ističe Hadžiomerović.

I pored oštrih reakcija pojedini mediji su ovih dana zapazili da ni vlasti u Republici Srpskoj nisu ozvaničili rezultate referenduma o 9. januaru, odnosno oni nisu objavljeni u entitetskom Službenom glasniku.

Kako je navedeno u članu 5 Odluke o konstatovanju rezultata republičkog referenduma, "rezultati referenduma će biti objavljeni u formi izvještaja u Službenom glasniku RS najkasnije u roku od 30 dana od konstatovanja rezultata referenduma".

Rezultati referenduma su tom odlukom konstatovani 11. oktobra 2016. godine, ali oni u formi izvještaja nisu objavljeni u Službenom glasniku RS u zadanom roku. Tako se već i navodi kako se provedeni referendum može smatrati samo skupim istraživanjem javnog mnijenja u Republici Srpskoj.

Mediji to povezuju sa političkim kalkulacijama i istragom Tužilaštva BiH oko referenduma protiv članova Komisije za referendum i predsjednika RS Milorada Dodika.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske su reagovali saopštenjem u kome se navodi "navedeni mediji pokazuju nepoznavanje Ustava Republike Srpske i proceduru donošenja akata, kao i da će Izvještaj o konstatovanju rezultata republičkog referenduma biti objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske u skladu sa Ustavom RS – čim bude okončana procedura u Ustavnom sudu Republike Srpske".

Za Muju Hadžiomerovića je, ipak, cijela situacija sa Službenim glasnikom čudna, jer se oko nekih odluka nije poštovala "ustavna procedura".

"Mi smo skoro problematizirali tri odluke, među kojima su ona o prihvatanju Izvještaja o referendumu, i onaj zaključak kojim Narodna skupština obavezuje Vladu RS-a da pomogne članovima Komisije za referendum pri istražnim radnjama Tužilaštva BiH. Apsurd je da su te odluke, prije no što su došle na razmatranje u Vijeće naroda RS-a, bile objavljene u Službenom glasniku RS-a. Dakle, Narodna skupština je prekršila i ono što je Ustav RS-a normirao. Zaista je neshvatljivo u kakve su upali vrtložne struje, pa ne znaju ni sami kako će izaći iz ovoga", konstatuje Hadžiomerović.

Analitičari, pak, svu situaciju oko referenduma, nazivaju "sagom bez kraja" s odličnim povodom poigravanja sa narodom.

"Moram reći da je postalo degutantno i da je mene lično sramota da govorim o takvim igrama jer su besmislene, kao što je i sam referendum bio besmislen i odluke Ustavnog suda BiH. Kao da se mala djeca, nasuprot i pored ovih, doista teških životnih problema, igraju lego kockicama", riječi su Miodraga Živanovića, profesor Univerziteta u Banjaluci.

Miodrag Živanović: Referendum je bio besmislen
Miodrag Živanović: Referendum je bio besmislen


Urednik web magazina "Buka" Aleksandar Trifunović ističe da "slučaj referendum" može da bude beskonačna politička igranka i da se, očigledno, ide u tom pravcu.

"Iduće godine BiH treba da vrati milijardu maraka (više od 511 miliona eura). Jednu milijardu maraka! Pojma nemam gdje će se naći te pare. Ako se ne vrati taj dug, postoje mehanizmi kako će se taj dug prinudno naplatiti. Zanimacija sa referendumom, uspješno skreće pažnju sa svih životnih problema. Većini ne smeta što je to tako. Držim, bez ikakve relativizacije, da ova cijela situacija sa, da tako kažem, obe strane u priči, jednostavno ima sve uslove da potraje dovoljno dugo da se ne riješi uskoro", kaže Trifunović.

U obrazloženju Ustavni sud navodi da je referendum sproveden na osnovu Odluke o raspisivanju referenduma od 15. jula za koju je takođe utvrđeno da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj meri od 17. septembra.

Time je udovoljeno zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Sud je utvrdio da navedena odluka nije u saglasnosti sa Ustavom BiH zato što je njom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda, koju su dužni da poštuju svi organi i institucije javne vlasti, navodi se u saopštenju.

Referendum je proveden uz protivljenje i međunarodnih institucija, te regiona, uz činjenicu da ni premijer Srbije Aleksandar Vučić nije dao podršku njegovom održavanju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG