Dostupni linkovi

Tužiteljka BiH najavila okončanje istraga u važnim predmetima


Ilustracija
Ilustracija

Vršiteljica dužnosti glavnog tužitelja Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić danas je najavila da će Državno tužilaštvo u narednom periodu, poslije okončanih istraga, donijeti tužilačke odluke u nekim vrlo bitnim predmetima organizovanog kriminala, ratnih zločina, korupcije, terorizma i ostalih krivičnih djela iz nadležnosti ove pravosudne institucije.

U prvom obraćanju javnosti posle preuzimanja dužnosti v.d. glavnog tužioca BiH, Tadić je navela da je u poslednja dva mjeseca preduzeto niz aktivnosti radi osiguranja efikasnog rada Tužilaštva BiH.

"U proteklom periodu, održala sam niz sastanaka sa svojim zamjenicima, tužiocima i zaposlenim u Tužilaštvu, kao i sa funkcionerima partnerskih policijskih i bezbjednosnih agencija, radi dogovora o zajedničkoj saradnji i aktivnostima u narednom periodu", navela je ona.

Prema njenim riječima, o radu Tužilaštva BiH najbolje govore dosadašnji rezultati ove pravosudne institucije.

Za 13 godina postojanja Tužilaštvo BiH je optužilo skoro 5.000 ljudi, za ratne zločine, organizovani kriminal, korupciju, finansijski i poreski kriminal, trgovinu ljudima, terorizam i druga krivična dela.

Za ratne zločine optuženo je 640 osoba, a procenat osuđujućih presuda je veći od 80 odsto, navela je Tadić.

Tužioci u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigli su optužnice u 564 predmeta protiv 1.797 optuženih osoba.

Sud BiH je od 2004. do kraja 2015. godine, u postupcima u tim predmetima izrekao pravosnažne osudjujuće presude za 1.139 osoba.

Procenat osuđujućih presuda u predmetima u kojima postupa Tužiteljstvo BiH je iznad 90 odsto, navela je Tadića.

"Javnost zna da su u proteklom periodu uspješno okončani predmeti i izrečene višedecenijske kazne zatvora u predmetima zločinačkih organizacija i mnogim drugim predmetima koji su značajno ugrožavali sigurnost građana naše zemlje", rekla je ona.

Tadić je rekla da će Tužilaštvo BiH prihvatiti opravdane i utemeljene kritike na rad te institucije, ali da neće dozvoliti da se "neki predmeti eksponiraju iz bilo kojih razloga".

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je u posljednje vrijeme iznio niz kritika na račun rada Tužilaštva BiH, navodeći da ova institucija nije završila nijedan značajan slučaj organizovanog kriminala i korupcije.


XS
SM
MD
LG