Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić: Srbija može da računa na EU, a EU još više na Srbiju


Aleksandar Vučić, premijer Srbije i evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han na press konferenciji u Beogradu 5. decembra 2016.

Premijer Aleksandar Vučić zahvalio Evropskoj uniji na 80 miliona evra za reformu javne uprave uz poruku da Srbija računa na EU i da EU može da računa na Srbiju još više.

Vučić je na pres konferenciji koju je držao sa Johanesom Hanom nakon potpisivanja Ugovora za podršku EU temeljnoj transformaciji srpske javne uprave, poručio i da smo postigli do sada dobre rezultate, ali da ako želimo da oni budu održivi i da se dalje napreduje da je potrebno da sebe reformišemo i menjamo.

Evropski komesar Johanes Han očekuje da će Srbija sledeće nedelje otvoriti još jedno a možda i dva poglavlja u pregorima sa EU, a premijer Aleksandar Vučić je precizirao da će biti sigurno otvoreno poglavlje broj 5.

"I sledeće nedelje i sledeće godine", rekao je Han odgovarajuići na putanja novinara hoće li sledeće sedmice biti otvoreno još neko poglavlje u pregovorima.

"Mislim da sledeće nedelje možemo da otvorimo i više od jednog poglavlja" ponovio je Han koji je dodao da bi možda moglo da se desi i da se otvore dva-tri što bi nas odvelo u novu fazu pregovarackcog procesa.

Ugovor je potpisan danas, vredan 80 miliona evra prvi je ugovor o sektorskoj reformi za Srbiju, a finansira se iz IPA fondova, a Vučić je rekao i da će građani videti taj novac u svemu što Srbija gradi, uz ocenu da bez efikasne i operativne javne uprave nećemo moći da imamo dobre rezultatet.

Kako je rekao, ono što je do sada urađeno je dobro, ali da bi bilo i održivo i da bi se ostvario napredak potrebna je reforma uprave, reforma nas samih i sve u skaldu sa činjenicom da znamo kojem društvu želimo da pripadamo.

On je zahvalio evropskim obveznicima što su izdvojili novac za Srbiju ali i podvukao da se taj novac daje samo tamo gde je stabilan makro ekonomski okvir koji Srbija ima.

Dodao je da vladinog deficita ove godine nema, da će on na nivou države biti oko 2,1 odsto a dogodine planiran je na 1,7 odsto te da imamo rast od 2,8 odsto a mozeh biti do kraja godine i 2,9 odsto.

Kako je rekao, uprkos svim problemima koje ima EU, Srbija je svoj put trasirala i lojalan je i pouzdan poartner.

EU može da račun na Srbiju i Srbija računa na EU poručio je Vučić koji je zahvalio Hanu na Ugovoru ali i na svemu što čini a što Srbiji omogućava naporedak u svakom smislu.

XS
SM
MD
LG