Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Porošenko tražio u Varšavi da EU produži sankcije Rusiji


Petro Porošenko

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko zatražio je danas u Varšavi da Evropska unija produži sankcije Rusiji zato što krši sporazume u Minsku o rešenju sukoba.

"OEBS je konstatovao eskalaciju kršenja prekida vatre, njegova misija nema pristup celoj okupiranoj teritoriji Ukrajine i to je kršenje sporazuma iz Minska.

Nemamo kontrolu granica sa Rusijom. Zato mora da padne logična odluka da sankcije Rusiji budu produžene", kazao je Porošenko posle susreta s poljskim predsednikom Andžejom Dudom.

Ukrajinski predsednik zahvalio je EU što je solidarna s njegovom zemljom. "Važno je što svet govori istim glasom kao Ukrajina. Da agresiju Rusije naziva agresijom, a aneksiju ukrajinskog Krima aneksijom", rekao je Porošenko.

Poljski predsednik Duda obećao je Porošenku da se Poljska neće nikada pomiriti s pokušajima Rusije da ponovo deli Evropu na sfere uticaja i da narušava suverenitet i teritorijalni integritet nezavisne Ukrajine.

"Poljska stoji uz Ukrajinu u njenoj borbi da povrati svoju teritoriju i da se što pre završi oružani sukob, da prestanu da ginu ljudi.

Danas mi je predsednik Porošenko rekao da su samo za poslednja 24 časa poginula dvojica ukrajinskih vojnika.

XS
SM
MD
LG