Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Melanija Tramp upozorila Sevničane da ne zloupotrebljavaju njeno ime


Melanija Tramp

Prva dama SAD Melanija Tramp poručila je stanovnicima njene rodne Sevnice da prestanu da zloupotrebljavaju njeno ime kako bi što više zaradili.

Portal Politiko piše da će Sevničani morati da se odreknu novotkrivenog načina lake zarade na imenu prve dame SAD jer je Melanija Tramp, rođena Knavs, angažovala advokatsku kancelariju koja stanovnike njenog rodnog mesta treba da upozori da njeno ime i lice ne mogu da koriste u komercijalne svrhe, ako za to nemaju njenu dozvolu.

Otkad je Tramp pobedio na predsedničkim izborima u SAD, Slovenci su Melanijino ime počeli da lepe na sve i svašta - od kolača do meda.

Tako se, na primer, u njenoj rodnoj Sevnici turistima i stranim novinarima nudi med "Iz Melanijinog kućnog vrta".

Međutim, advokatski tim firme Pirc Musar & partners uputili su upozorenje u kojem se Sevničanima poručuju da se radi o kršenju slovenačkog zakona o autorskim pravima i da ne smeju da koriste Melanijino lice za plakate i razne proizvode.

"Ovo je nedolična finansijska eksploatacija i kršenje autorskih prava", kaže Nataša Pirc Musar, direktorka advokatske kancelarije za Politiko.

Sevničani su obavešteni da će advokatska kancelarije budno pratiti situaciju jer su u obavezi da joj prijave sve eventualne prekršaje.

Pirc Musar objašnjava da su najpre upozorili javnost i da sada očekuju da se prekine sa takvom praksom.

Bruno Vidmar, vlasnik pizerije Rondo u Sevnici, ne brine zbog pravnih pretnji advokatske kancelarije. Od Trampovog izbora, tvrdi on, promet mu je narastao za 20 odsto, najpre zbog novog deserta, koji je nazvao Melanijinim imenom.

Reč je o musu od maskarpone sira i jagoda.

I on je, kaže, konsultovao advokata koji mu je rekao da nema razloga za brigu, sve dok ne koristi njeno lice.

XS
SM
MD
LG