Dostupni linkovi

Brisel predložio nove propise za elektronsku trgovinu


Sedište Evropske komisije
Sedište Evropske komisije

Evropska komisija je danas predložila nova poreska pravila kako bi podstakla elektronsku trgovinu i podržala preduzeća koja rade preko interneta u 28 članica EU, a osnovne crte propisa su smanjenje administracije za preduzeća, plaćanje PDV-a koji važi u zemlji kupca, ali i ukidanje oslobađanja poreza za male pošiljke iz zemalja van EU.

O predlogu će se tek izjašnjavati Evropski parlament i zemlje članice, koje u poreskim pitanjima odlučuju jednoglasno, pa je promene teško usvojiti.

Evropska komisija želi da olakša administrativni posao za preduzeća uvođenjem portala na nivou EU za plaćanje PDV-a preko interneta, što je neka vrsta jedinstvenog šaltera, a zamisao je da se primeni stopa PDV-a koja važi u zemlji kupca.

Tako bi prodavac cipela u Francuskoj koji prodaje u Belgiji plaćao PDV koji važi u Belgiji, pri čemu bi izbegao administrativne formalnosti jer bi obavezu izmirio preko jedinstvenog mini šaltera u Francuskoj, pri čemu bi francuska administracija imala obavezu da prenese prijavu poreza i iznos belgijskoj upravi.

Ova mera, koja se već primenjuje od 2015. godine za usluge telekomunikacije, radiodifuzije, televizije i elektronskih usluga poput fiksne i mobilne telefonije, pristupa internetu, video sadržaja na zahtev, video igara koje se preuzimaju preko interneta i elektronskih knjiga - trebalo bi da se proširi i na materijalna dobra i usluge 2018. godine.

Ovaj predlog trebalo i da omogući preduzećima na nivou EU da uštede 2,3 milijarde evra godišnje, navodi Evropska komisija.

Brisel planira i da pojednostavi propise za PDV za mala preduzeća sa snažnim potencijalom rasta start ap i za mikropreduzeća koja prodaju preko interneta - prema novom predlogu izmirenje PDV-a za prekograničnu prodaju u iznosu ispod 10.000 evra obavljaće se unutar države.

Evropska komisija namerava da promeni i propis po kojem neevropska preduzeća koja prodaju proizvode u iznosu ispod 22 evra nemaju obavezu plaćanja PDV-a, pa će se za svaki paket koji ulazi u Evropu naplaćivati PDV zemlje kojoj je namenjen.

XS
SM
MD
LG