Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tramp izabrao sekretare za finansije i trgovinu


Nekadašnji bankar Goldman Saksa Stiven Mnučin izabran je za sekretara finansija u novoj administraciji

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izabrao je milionera i nekadašnjeg bankara Goldman Saksa Stivena Mnučina za sekretara za finansije u novoj administraciji, prenosi Rojters.

Pored toga, Tramp je imenovao milionera Vilbura Rosa, poznatog po spašavanju propalih firmi za sekretara za trgovinu, dok je žestokog kritičara zdravstvene politike Baraka Obame i osnivača konsalting kompanije za zdravstvenu politiku Simu Verm imenovao za šefa Centra za zdravstvenu negu i servis za bolničarske usluge.

Stiven Mnučin je 17 godina proveo u Goldman Saksu, pre nego što je 2002. godine osnovao sopstveni fond, a bio je i glavni finansijer Trampove predsedničke kampanje.

Sima Verma će predvoditi Centar za medicinsku negu i bolničarsku službu, koji je deo Službe za zdravstvo i ljudska prava i koja će nadgledati vladin zdravstveni program za siromašne i starije i osiguravati standarde, a poznata je kao žestok kritičar Obamine zdravstvene politike.

Tramp je tokom kampanje najavljivao da će zameniti Obamin zdravstveni program planom da državama omogući više kontrole nad pružanjem zdravstvene pomoći.

Kako se navodi, Tramp u svoju administraciju bira uglavnom ljude koji su verni njegovoj politici i nekadašnje članove vlade za najviše savetnike.

Pored toga, Tramp još uvek nije kazao ko će biti njegov šef diplomatije.

Do sada se sastao sa oko 70 lljudi kako bi oblikovao svoj kabinet, a za sada su pored potpredsednika Majkla Pensa izabrani Elen Čao za sekretara saobraćaja, Tom Prajs za sekretara za zdravstvo, Džef Sešns za sekretara pravosuđa, Majkl Flin za svog savetnika za nacionalnu bezbednost.

XS
SM
MD
LG