Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prvi komercijalni let iz Majamija stigao u Havanu


JetBlue tokom prvog slijetanja u avgustu u Havani

Putnici su apaluzom pozdravili slijetanje prvog komercijalnog leta koji je iz SAD stigao u Havanu nakon više od 50 godina, tri dana nakon smrti dugogodišnjeg kubanskog lidera, vođe revolucije, Fidela Castra.

"Bio je ovo vrlo emootivan let za mene" kaže Jonathan Gonzalez, 31-godišnjak, Kubano-amerikanac rođen u Majamiju kojemu je ovo tek treća posjeta Kubi.

Putnici su nosili slamene šešire koje im je obezbijedio American Airlines a na čijoj je pozadini pisalo Kuba. Dočekani su sa dobrodošlicom na različitim jezicima ali bez muzike.

Posjetioci su iz SAD u Havanu stigli u isto vrijeme kada desetine hiljada ljudi odaje poštu preminulom kubanskom lideru Castru.

Zbog višednevne žalosti muzika je zabranjena u gradu inače poznatom po živoj muzici i festivalskom noćenom životu.

"Ja sam radoznala da vidim grad nako smrti Fidela Castra", kaže Tamara Cara, 45-godišnja profesionalan edukatorka iz Puerto Rika na istom letu.

Nekoliko avioprevoznika uspostavilo je ranije ove godine regularne letove za Kubu, ali današnji let je prvi od četiri leta dnevno kompanije American airlines koji su planirani sa Međunarodnog aerodroma u Majamiju.

U Majamiju se nalazili bojna kubanska zajednica koja se protivila Castru i koja već danima slavi njegovu smrt.

List "Miami Herald" navodi da će aviokompanija JetBlue u utorak uspostaviti dva leta dnevno iz Orlanda, a u srijedu iz Floride.

Uspostavljanje avionskih veza između SAD i Kube omogućeno je zbog otopljavanja odnosa dvije zemlje pod administracijom odlazećeg američkog predsjednika Baracka Obame, no nobpizabrani predsjednik Donald Trump najavio je da će istorijski sporazum između Kube i SAD, potpisan nakon više od 50 godina neprijateljstva, biti poništen.

XS
SM
MD
LG