Dostupni linkovi

Juncker Turskoj: Ne potcjenjujte upozorenja EU oko pregovora o članstvu


Jean-Claude Juncker

Turska bi trebala poslušati upozorenja Evropske unije oko prekida pregovora o članstvu i provesti reforme koje zahtijeva blok – izjavio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u intervjuu objavljenom u subotu.

Juncker je kazao da se prekjučerašnje glasanje Evropskog parlamenta o prekidu pregovora s Ankarom ne bi trebalo potcijeniti jer, iako nije obavezujuće, "ono će proizvesti posljedice u prijestonicama" država članica EU koje odlučuju o članstvu.

Govoreći za belgijske novine Libre Belgique, Juncker je također odbacio prijetnje predsjednika Tayyipa Erdogana o ukidanju izbjegličkog sporazuma s EU koji je naglo umanjio priliv migranata s Bliskog istoka i iz Azije u Evropu.

Zatražio je od Erdogana da provede neophodne reforme, počevši od preispitivanja antiterorističkih zakona, ukoliko želi da Turska dobije bezvizni režim za EU – ustupak koji je dio izbjegličkog sporazuma.

Juncker je također negirao da će podnijeti ostavku ukoliko Martin Schultz izgubi poziciju predsjednika Evropskog parlamenta, negirajući medijske izvještaje još snažnije nego u ranijim izjavama.

Schulz, njemački političar lijevog centra, odlučio je u ovoj sedmici da ne zatraži novi mandat, u potezu koji će vjerovatno pomjeriti politički balans unutar EU.

XS
SM
MD
LG