Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kurc o Erdoganu: Evropa ne sme dozvoliti ucene


Sebastijan Kurc

Ministar spoljnih poslova Austrije, Sebastijan Kurc, izjavio je, povodom pretnji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o mogućnosti otvaranju granica za izbeglice, da “Evropa ne sme dozvoliti da je neko ucenjuje” i da “mora samostalno štititi svoje granice”.

On je, u saopštenju, istakao da bi bilo pogrešno od vrha EU ako bi, zbog ovih pretnji, ignorisao jasan stav Evrospkog parlamenta protiv nastavka pristupnih pregovora.

Kurc je podsetio da je za sporazum sa Turskom bilo uvek dva uslova – vizna liberalizacija i ubrzanje pristupnih pregovora.

„Bilo je uvek jasno da to nećemo moći ispuniti“, podvukao je on.

Kurc je podsetio da je stalno govorio da je sporazum sa Turskom samo Plan B, a da Plan A mora biti sopstvena zaštita spoljnih granica po australijskom modelu.

„Treba uzeti osnovni princip australijskog modela da ilegalni ulazak nije povezan sa kartom do centralne Evrope“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, mora biti svima jasno da ko krene ilegalno na put ka Evropi, biva zaustavljen i smešten u prihvatne centre na spoljnim granicama EU, gde treba da dobije dostojnu opskrbu i odakle mu se organizuje povratak.

Istovremeno, Kurc se založio za više pomoći na licu mesta, kao i programe pomoći povratnicima, to jest uspostavljanje centara za azilante u pogođenim regionima, odakle bi zemlje EU mogle dobrovoljno da organizuju legalan put za doseljavanje najsiromašnijih siromašnih.

Takođe, nemačka vlada je ocenila da “pretnje podrivanjem sporazuma između Evropske unije i Turske o migrantima, ne vode ničemu".

"Smatramo da je taj sporazum zajednički uspeh EU i Turske i nastavak njegove primene je u interesu svih. Pretnje na račun toga ničemu ne vode", rekla je portparolka nemačke kancelarke Angele Merkel, Ulrike Demer.

XS
SM
MD
LG