Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Janković o podršci sto javnih ličnosti: Radiću svoj posao do 'nove odluke'


Saša Janković u Parlamentu Srbije

U odgovoru na poziv sto javnih ličnosti da se kandiduje na izborima za predsednika Srbije, Zaštitnik građana, Saša Janković, izjavio je da nije iznenađem potpisima podrške kandidaturi.

On je u saopštenju naveo da je “zahvalan na tome i da će nastaviti da radi svoj posao - dok ne bude vreme za nove odluke"

"Nastaviću da radim svoj posao onako kako sam to, sa saradnicima, svih ovih godina i činio, dok ne bude vreme za nove odluke", naveo je Janković u saopštenju.

Sto javnih ličnosti, među kojima su književnici, novinari, glumci i profesori, apelovalo je na Jankovića da se kandiduje za predsednika Srbije kao nestranački kandidat i istovremeno pozvalo demokratski orijentisane građane i stranke da podrže tu inicijativu.

"Srbija se već godinama suočava sa dubokom i teškom krizom koja prati nedovršenu tranziciju države i društva. Institucije su razorene ili pod pritiskom, nepoverenje gradjana u državu je ogromno, nepravda je svuda prisutna, a siromaštvo realnost za većinu ljudi. ;Gradjani imaju priliku da počnu da menjaju stvari na predsedničkim izborima sledeće godine. Uloga predsednika države, u duboko podeljenom društvu koje nikada nije uspelo da otvori ozbiljan i konstruktivan dijalog o teškim temama, dodatno dobija na značaju", navodi se u saopštenju koje je potisalo 100 ljudi iz javnog života.

Oni su ocenili da predsednik treba svojim autoritetom i integritetom da daje primer ostalim nosiocima vlasti i da bude brana onima koji ugrožavaju temeljne vrednosti demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

"Sa nesumnjivim legitimitetom direktno izabranog predstavnika građana, predsednik može i mora da utiče na Vladu Srbije i bude korektivni faktor u izvršnoj vlasti. Predsednik mora da bude čovek koji ravnopravno razgovara sa partnerima iz drugih država, i čijih se postupaka i izjava niko u Srbiji neće postideti", navodi se u saopštenju i dodaje da Janković, kojem sledeće godine ističe mandat zaštitnika gradjana, treba da se kandiduje kao nestranačka ličnost ispred grupe građana.

Naveli su da Janković poseduje integritet i profesionalno iskustvo koje je potrebno kako bi Srbiju predstavljao na dostojan način.

"Odmerenost, hrabrost koju je pokazao u teškim trenucima, posvećenost odbrani vladavine prava i zaštiti ljudskih prava, profesionalni rezultati u izgradnji važne institucije – garancija su da bi Srbija u njemu dobila predsednika kakvog zaslužuje. ;Pozivamo i se demokratski orijentisane gradjane, organizacije i političke stranke da podrže ovu inicijativu i pomognu da Srbija dobije pravog lidera, čoveka koji od ove važne institucije može da napravi važan stub pravne države... U vremenima duboke krize u našem društvu i državi, prvi korak je borba za snažnu i nadstranačku instituciju predsednika Republike", dodaje se u saopštenju.

Potpisnici peticije navode da su spremni da Jankoviću pruže podršku u poslovima koji su pred njim, ali i da ga prvi kritikuju ako bude grešio.

Apel su, između ostalih, potpisali pisac Dragan Velikić, reditelj Goran Marković, glumci Nebojša Glogovac, Branko Cvejić, Voja Brajović, Nikola Kojo, Nikola Đuričko, Predrag Ejdus i Radoslav Milenković, profesori Ilija Vujačić, Ratko Božović i Miodrag Zec, pravnici Vida Petrović Škero i Zoran Ivošević…

XS
SM
MD
LG