Dostupni linkovi

Vanredna vijest

CG: Tužilačka organizacija traži da se prestane sa vrijeđenjem Katnića


Specijalni tužilac za organizovani kriminal u Crnoj Gori Milivoje Katnić

Javnost ima pravo da sumnja i to niko ne spori, ali Udruženje državnih tužilaca Crne Gore osporava pravo na uvrede koje se upućuju Glavnom specijalnom tužiocu, Milivoju Katniću, saopštio je predsjednik Udruženja državnih tužilaca Crne Gore, Veselin Vučković.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić vodi stragu u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori na dan održavanja parlamentarnih izbora 16. oktobra.

U saopštenju Vučkovića, kojie su podržali su svi članovi Udruženja, podsjećaju da je Katnić pravnik koji je svoju profesionalnu vrijednost dokazao kroz višedecenijsko iskustvo.

"Podsjećamo, takođe, da je riječ o pravniku kojeg je na predlog Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, Tužilački savjet jednoglasno izabrao za Glavnog specijalnog tužioca", navodi se u saopštenju.

Poručuju i da niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u obavljanju njegovih poslova.

"Ovakvo podsjećanje neophodno je zbog dijela javnosti koji sudi i presuđuje prije suda i koji pokušava da djelovanje Specijalnog državnog tužilaštva, na čelu sa Glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, politički konotira. Udruženje državnih tužilaca Crne Gore ističe da su svi u Državnom tužilaštvu zahvalni zbog kritika na rad, u bilo kojem predmetu, ukoliko one doprinose da se rad državnih tužilaca u Crnoj Gori unaprijedi i poboljša. U konkretnom slučaju o tome nije riječ. Između kritike i klevete velika je razlika, kritike i uvrede ne mogu biti isto", navodi se u saopštenju.

Stoga, kako navode, podsjećaju građane Crne Gore da "poštujemo pravo javnosti da zna, ali istovremeno ističemo da to pravo ne može niti smije biti apsolutno, naročito kada je riječ o postupku koji je u toku".

"O postupanju Specijalnog državnog tužilaštva, baš kao i u svakom drugom predmetu, konačnu riječ daje isključivo i jedino sud. Svjedoci smo da je upravo tim koji predvodi Milivoje Katnić za kratko vrijeme postigao značajne i zavidne rezultate koje je pozdravila ne samo domaća, već i medjunarodna javnost. Dio javnosti ima pravo da tu činjenicu zaboravi, ali nema pravo da vrijedja na najprizemniji način. Udruženje državnih tužilaca Crne Gore posebno ističe da predstavnici Državnog tužilaštva neće biti dio ni jedne, ni druge, bilo medijske, bilo političke grupacije. Naš zadatak je jasan – da se pridržavamo Ustava i zakona i da gonimo učinioce krivičnih djela, ko god oni bili. Upravo to, od kada je izabran za Glavnog specijalnog tužioca, Milivoje Katnić i čini", navodi se u saopštenju Vučkovića.

Uvjereni su, navode, da kao ni do sada, pritisci koji dolaze sa različitih adresa neće, niti mogu, uticati na odluke koje donose državni tužioci, pa tako ni Glavni specijalni tužilac.

To je svima jasno, još od dana kada je Milivoje Katnić izabran za Glavnog specijalnog tužioca", zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG