Dostupni linkovi

Desničaru doživotni zatvor zbog ubistva britanske poslanice Jo Cox


Odavanje počasti ubijenoj laburističkoj poslanici Jo Cox 16. juna, ispred britanskog parlamenta
Odavanje počasti ubijenoj laburističkoj poslanici Jo Cox 16. juna, ispred britanskog parlamenta

Sud u Engleskoj je u srijedu jednog ekstremnog desničara proglasio krivim za ubistvo laburističke poslanice Jo Cox sedmicu uoči referenduma o članstvu Britanije u Evropskoj uniji 23. juna i osudio ga na doživotni zatvor.

Porota u Londonskom centralnom krivičnom sudu je kratko, manje od dva sata odlučivala o krivici Thomasa Maira uvjerenog o nadmoć bijele rase. Jo Cox je pogođena mecima i izbodena nožem u junu u okrugu Lids u sjevernoj Engleskoj koji je predstavljala u Parlamentu.

Svedoci su ispričali da je Mair uzviknuo "Britanija na prvom mjestu!" kad je napao laburističku zastupnicu.

Jo Cox je bila veliki zagovornik ostanka Velike Britanije u Evropskoj uniji i zalagala se za pomoć izbjeglicama, a napadnuta je tokom kampanje uoči britanskog referenduma koji je rezultirao Brexitom.

U prvom pojavljivanju pred sudom, nekoliko dana posle napada, Mair je na pitanje o tome kako se zove, rekao: "Smrt izdajnicima, sloboda za Britaniju".

Tužioici su naveli da je njegova kuća bila puna nacističke literature i nacističkih predmeta. Sud je utvrdio da je Mair bio rukovođen svojom političkom ideologijom.

Poroti je predočeno da se 53-godišnji Mair izjasnio da nije kriv, ali njegovi advokati nijesu podneli nikakve dokaze o njegovu korist. On je odbio da se brani ili izjašnjava tokom suđenja koje je počelo prije desetak dana.

Osuđen je na doživotni zatvor, bez mogućnosti ranijeg oslobađanja, što je, prema rečima jednog od portparola tužilaštva, vrlo redak slučaj.

XS
SM
MD
LG