Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN: Ni jedna bolnica ne funkcioniše više u istočnom delu Alepa


Uništena bolnica, Aleppo

Ni jedna bolnica više ne funkcioniše u istočnom delu sirijskog grada Alepa, pod kontrolom pobunjenika gde živi više od 250.000 civila i koji je pod opsadom sirijske vojske, saopštile su danas Ujedinjene nacije (UN).

Bolnice su više puta bile meta bombardovanja sirijskih vlasti, posebno od početka velike ofanzive prošle nedelje za zauzimanje isočnih delova grada, navodi agencija Frans pres.

"Trenutno nema ni jedne bolnice koja funkcioniše u delu grada pod opsadom", saopštila je ranije danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO), pozivajući se na izveštaje svojih partnera u toj zoni.

SZO navodi da više 250.000 muškaraca, žena i dece koji žive u istočnom Alepu sada nema pristup bolničkoj nezi. Organizacija je navela da još funkcionišu male klinike ali veći hirurški zahvati i druga hitna pomoć više nisu mogući.

Agencije UN, uključujući SZO, nemaju pristup istočnom Alepu od jula od kada je redovna sirijska vojska preuzela kontrolu nad poslednjom rutom snabdevanja pobunjeničkih kvartova, zbog čega u taj deo grada više od četiri meseca ne stižu hrana i lekovi.

XS
SM
MD
LG