Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija od 1992. izgubila više od 600.000 stanovnika


Ulica otvorenog srca u Beogradu, ilustrativna fotografija

Srbija ima negativan prirodni priraštaj od 1992. godine, od tada izgubila je više od 600.000 stanovnika i sve to utiče na poremećenu starosnu strukturu, izjavila je danas rukovodilac Odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku Srbije Gordana Bjelobrk.

"Svake godine Srbija gubi jednu opštinu od 35.000 stanovnika", rekla je Bjelobrk u emisiji "Okruženje" u produkciji Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi - CDRSEE i dodala da je u Srbiji sve više starih, a sve manje mladih koji su tu i koji ne žele ili ne mogu da rode.

Kaže i da, nažalost, ako se krene od nataliteta, mortaliteta i migracije, Srbi će biti stariji za tri godine i prosečna starost biće 46 godina, svaki četvrti stanovnik biće stariji od 65 godina i biće nas negde oko 6,5 miliona, "uz najbolje pretpostavke".

Istraživanje agencije IPSOS pokazalo je da više od 80 odsto građana država u regionu označava problem bele kuge kao izrazito značajno društveno i nacionalno pitanje, a posebno visok stepen značaja ovoj temi pridaje se u Srbiji i Hrvatskoj.

Građani takođe smatraju da politički establišment poklanja premalo pažnje tom pitanju i u tom pogledu javnost u Srbiji i Hrvatskoj ponovo je najkritičnija prema svojim vladama.

XS
SM
MD
LG