Dostupni linkovi

Nevladine organizacije: Ukloniti zid oko romskog naselja u Kruševcu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Grupa nevladinih organizacija osudila je danas podizanje zida oko jednog dela romskog naselja "Marko Orlović" u Kruševcu i ocenila da to predstavlja izraz diskriminacije i getoiziranja pripadnike te nacionalne zajednice.

U saopštenju koje su potpisale 22 organizacije, ocenjeno je da podizanje zida oko romskog naselja predstavlja i manifestaciju netrpeljivosti prema Romima, koji su i inače žrtve brojnih predrasuda i stereotipa.

"Podržavamo svako unapredjenje položaja Roma i Romkinja i uredjenje naselja 'Marklo Orlović'. Ali smo sigurne da zidovi tome ne doprinose. Ni fizički ni oni drugi, još opasniji – u glavama. Najmanje što gradska uprava može da učini u ovoj situaciji koja je izazvala negodovanje značajnog dela javnosti, ne samo u Kruševcu, je da zid što pre ukloni i snosi punu odgovornost za svoj postupak", navodi se u saopštenju.

Lokalna samouprava Kruševca podigla je zid dužine 120 i visine dva metra kod romskog naselja u tom gradu kako bi, kako su naveli, zaštitili stanovnike od buke teških vozila koja tu prolaze. Javnost je, medjutim, ukazala da je to prvi i jedini zid takve vrste u Kruševcu i da je postavljen tako da zaklanja romsko naselje od mesta gde je planirana gradnja fabrike i trgovinskih objekata stranih investitora.

Saopštenje su potpisale organizacije Mreža žena Rasinskog okruga za ženska prava, Udruženje žena Peščanik iz Kruševca, Ž kao žena i kao Župa iz Aleksandrovca, Fond za unapredjenje resursa gradjana/ki iz Trstenika, Kaliopa iz Brusa, Romske aktivistkinje Kruševca, SOS Vlasotince, Žene za mir iz Leskovca, Autonomni ženski centar - Dobre prakse iz Beograda, Dečiji romski centar iz Beograda, Nezavisni ženski centar iz Dimitrovgrada i udruženje Osvit iz Niša.

Takodje su potpisali i predstavnici Centra za prava žena iz Vršca, Impuls iz Tutina, Odbora za ljudska prava Vranje – SOS telefon, Fenomena iz Kraljeva, Romskog centra za žene i decu Daje iz Beograda, Žena u crnom, Femina iz Smederevske Palanke, organizacije ASTRA iz Beograda, Iz kruga iz Beograda i Udruženja Roma iz Novog Bečeja.

XS
SM
MD
LG