Dostupni linkovi

Obama u Berlinu: Nadam se da će se Trump suprotstaviti Rusiji


Barack Obama u Berlinu
Barack Obama u Berlinu

Američki predsjednik Barack Obama rekao je danas da se nada da će se njegov nasljednik Donald Trump "suprotstaviti" Rusiji kada krši međunarodne norme, navodeći sukobe u Ukrajini i Siriji.

Obama je rekao kako se nada da će Trump, koji je izražavao divljenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, "spreman suprotstaviti se Rusiji kada odstupa od naših vrijednosti i međunarodnih norma".

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare a njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, Obama je rekao kako je Rusija važna zemlja i vojna supersila s "utjecajem diljem svijeta".

Ali je istaknuo kako se nada da Trump neće imati pristup "ako postignemo nekoliko dogovora s Rusijom, čak iako to šteti ljudima ili krši međunarodne norme ili čak ako čini manje zemlje ranjivim ili stvara dugoročne probleme u regijama poput Sirije da ćemo učiniti štogod nam je tada povoljno".

Barack Obama se nalazi u šestoj i posljednjoj posjeti Njemačkoj od početka svog predsjednikovanja.

Sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao je o vanjskoj politici, obrani i globalnoj ekonomiji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Merkel je istaknula da je za Njemačku savezništvo sa Sjedinjenim Američkom Državama od posebnog interesa.

Prema njenim riječima, službeni Berlin je spreman povećati svoj financijski udio u NATO savezu.

Obama je kazao da je Merkel među njegovim najboljim i najbližim međunarodnim partnerima, te istaknuo da je "EU jedno od najvećih političkih dostignuća u povijesti".

XS
SM
MD
LG