Dostupni linkovi

EK: Jedna tužba i dvije opomene Hrvatskoj


Sjedište Evropske komisije
Sjedište Evropske komisije

Evropska komisija (EK) prijavila je Hrvatsku Evropskom sudu jer nije ratificirala pristupanje EU Međunarodnoj konvenciji Eurokontrola, te službenom Zagrebu uputila još dvije opomene zbog nepoštivanja evropskog prava u području upravljanja otpadom i po pitanju hipotekarnih kredita.

Eurokontrol je međuvladina organizacija koja okuplja više od 40 država zadužena je za sigurnost zračnog prometa.

EK traži od Hrvatske primjereno zbrinjavanje otpada u Biljanima Donjim kod Benkovca jerse talokacija koristi kao odlagalište za velike količine kamenog agregata, dobivenog kao nusproizvod pri sanaciji metalne troske iz Tvornice elektroda i ferolegura Šibenik.

Oko 140.000 tona potencijalno štetnog kamenog agregata, koje Hrvatska nije klasificirala kao otpad, odloženo je izravno na tlo, što može imati posljedice na ljudsko zdravlje i okoliš. Prema zakonima EU-a, Hrvatska je dužna donijeti mjere za zaštitu podzemnih voda i sprečavanje disperzije štetnih čestica zrakom.

Komisija je od Hrvatske te od Cipra, Finske, Grčke, Luksemburga, Portugala, Slovenije, Španjolske i Švedske zatražila da u potpunosti prenesu u svoja zakonodavstva europske odredbe o hipotekarnim kreditima.

XS
SM
MD
LG