Dostupni linkovi

Štrajk glađu pritvorenika u Severnoj Mitrovici


U Pritvornom centru u Severnoj Mitrovici pritvoreno je oko 40 lica
U Pritvornom centru u Severnoj Mitrovici pritvoreno je oko 40 lica

Iz Ministarstva pravde Kosova potvrdili su da je Korektivni centar Kosova prebacio četiri zatvorenika iz pritvora u Mitrovici u Zatvor visoke bezbednosti.

Iz tog razloga zatvoreni u pritvornom centru u Severnoj Mitrovici započeli su u nedelju štrajk glađu.

„Ovaj transfer je urađen na osnovu odluke Generalnog direktora korektivne službe Kosova i u saradnji sa ostalim organima za vladavinu zakona. Zatvor visoke bezbednosti u Grdovcu (kod Podujeva) je institucija izgrađena za zatovrenike od visokog rizika, kao i za one koji služe duge kazne, a na osnovu individualne procene rizika“, kaže se u saopštenju Ministarstva pravde.

Kako bi se svi zatvorenici tretirali adekvatno, ovaj zatvor je 2013. zaposlio i srpsko osoblje, dodaje se u saopštenju.

Inače, zatvoreni u pritvornom centru u Severnoj Mitrovici započeli su u nedelju štrajk glađu nakon što su četiri zatvorenika prebačena u zatvor u Podujevu, na dalje služenje zatvorske kazne. Četvorica zatvorenika, među kojima je Slobodan Gavrić iz Beograda osuđen na 13 godina zbog terorizma na Kosovu, jedini su Srbi zatvorenici ovog zatvora.

Ostali zatvorenici u Severnoj Mitrovici, među kojima i Oliver Ivanović, odlučili su da započnu štrajk glađu. To je za RSE potvrdio zamenik ministra pravde Nusret Hodža, rekavši da je u nedelju obišao zatvorenike u severnoj Mitrovici.

Građanska inicijativa SDP čiji je Ivanović predsednik najoštrije je osudila odluku, da se nekoliko pritvorenika iz Mitrovačkog zatvora prebace Podujevo. Navode da je „ova neobrazložena akcija uznemirujuća ne samo za porodice prebačenih pritvorenika, već i za celokupnu javnost na severu“.

Kancelarija za Kosovo Vlade Republike Srbije takođe je osudila prebacivanje osuđenika srpske nacionalnosti u zatvor kod Podujeva, navodeći da je time bezbednost tih ljudi dovedena u pitanje.

Navode da će u okviru raspoloživih instrumenata pravne pomoći nastojati da doprinesu razumnom rešavanju ove situacije, a to znači stvaranju uslova za bezbedan boravak u pritvoru i izdržavanje kazne za sve pritvorenike i osuđenike srpske nacionalnosti.

Oni su upozorili da su ovakve “opasne jednostrane akcije” Prištine zapravo poigravanje sa ljudskim životima, i da je stoga neophodno da reaguju i međunarodne instance koje se staraju o funkcionisanju pravosuđa na Kosovu,

U Pritvornom centru u Severnoj Mitrovici pritvoreno je oko 40 lica, među kojima su i zatvorenici koji su osuđeni na zatvorske kazne.

XS
SM
MD
LG