Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nemačka ministarka Trampu: Ne zaboravite Krim i Alepo


Ursula fon der Lajen

Nemačka podržava dijalog SAD i Rusije, ali Donald Tramp kad bude seo da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ne sme da ignoriše ruske akcije na Krimu i u Alepu, izjavila je danas nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen.

Ona je dodala da će NATO biti "mrtav" ako jedna od njegovih članica odbije da pritekne u pomoć nekoj drugoj koja je napadnuta.

Tramp je u kampanji više puta hvalio Putina i postavljao pitanje da li SAD treba da brane saveznike u NATO koji ne izdvajaju jednaka finansijska sredstva za Alijansu, podseća Rojters.

Fon der Lajen je ipak priznala da će Trampova pobeda značiti da će Nemačka i Evropa morati da preuzmu veću odgovornost za sopstvenu odbranu.

"Dobra je stvar ako novi američki predsednik odmah zatraži dijalog sa ruskim predsednikom. To je dobro i ima našu punu podršku", rekla je ministarka na jednom skupu u Berlinu.

Prema njenim rečima, ne sme da se dogodi da se zaboravi - "aneksija Krima, hibridni rat u Ukrajini koji traje, bombardovanje Alepa", prenosi Rojters.

Fon der Lajen je rekla da se nemačka vlada još uvek trudi da pronađe odgovor na pitanje šta donosi Trampov dolazak na mesto predsednika SAD, rekavši da o tome "ne znamo skoro ništa".

XS
SM
MD
LG