Dostupni linkovi

Ko su nalogodavci grupe iz Srbije?


Izvještaji na izborni dan bili su zasjenjeni informacijom da je crnogorska policija u sadejstvu sa Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal i Agencijom za nacionalnu bezbjednost uhapsila 20 osoba, državljana Srbije koji se sumnjiče da su praktično pokušali državni udar u Crnoj Gori.

To je doprinijelo napetosti u izbornom danu a otvoreno je pitanje da li je ta informacija uticala na birače.

U prvim reakcijama na ovaj događaj, gotovo svi politički subjekti i predstavnici nevladinog sektora zahtjevaju od direktora policije i drugih državnih institucija da javnosti saopšte sve informacije o nalogodavcima i namjerama te grupe. Ključna pitanja koja su u ovom momentu neodgovorena, a proizilaze iz saopštenja Uprave policije i Državnog tužilaštva su: Ko su nalogodavci potencijalnih terorističkih akata? Da li je pronađeno oružje koje su osumnjičeni trebali da preuzmu u Crnoj Gori? Ko su crnogorski državljani sa kojima su bili povezani osumnjičeni?

Crna Gora: Privođenje osumnjičenih na saslušanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Stevo Muk iz Instituta Alterantiva za televiziju „Vijesti“ je ocjenio:

“Mislim da su i direktor policije i Vrhovni državni tužilac i Specijalni tužilac trebali da izađu pred kamere i saopšte u cjelosti saznanja sa kojima raspolažu. Ako je to uopšte moralo da se saopšti tokom izbornog dana“.

Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje: “Mislim da je bilo neophodno da svi oni koji su bili institucionalno zaduženi, danas pred javnošću imenom i prezimenom, stanu ispred te javnosti i objasne šta se zaista desilo. Mnogo je nepoznanica i u onome što je djelovanje policije“.

Neđeljko Rudović iz opozicione koalicije „Ključ“ je saopšteno da čitav događaj izaziva sumnje: “Sve ovo što se dešava zaista izaziva ozbiljne sumnje. Mi smo tražili od direktora policije i od državnog tužilaštva da saopšte sve i da konkretizuju sve što znaju o tome, ko je nalogodavac navodnog državnog udara prije nego što se objave rezultati izbora. Takođe smo tražili da nam objasne zašto su se miješali u izbornu volju građana jer je ovakvo dramatično saopštavanje i ta spektakularna akcija, definitivno po našem sudu uticala na izbornu volju građana Crne Gore“.

Podgoričani nakon izbora: Volja naroda mora se poštivati
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Funkcioner DPS Predrag Sekulić je ocjenio da su državni organi profesionalno reagovali, a da će se narednih dana znati detalji akcije: “Ono što je pohvalo je činjenica da su državni organi Crne Gore reagovali na pravi profesionalni način. Sa druge strane jasno smo stavili do znanja da je Crna Gora ozbiljna država sa ozbiljnim institucijama i vjerujem da ćemo tokom narednih dana imati odgovore na mnoga pitanja. Pitanja je puno, odgovore će dati državni organi i mislim da je najbolje da njima prepustimo njihov dio posla“.

Specijalno tužlaštvo je saopštilo da se sumnja da je ova kriminalna organizacija formirana početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori, a njen organizator Bratislav Dikić, inače bivši bivši šef srpske Žandarmerije koji je u nedjelju ujutro ušao u Crnu Goru sa namjerom da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije.

Urednik nedjeljnika Vreme Filip Švarm kaže za našu stranicu "Zašto?" da upada u oči to da gotovo nikakve saradnje između zvaničnog Beograda i zvanične Podgorice nije bilo.

XS
SM
MD
LG