Dostupni linkovi

Han sa kosovskim liderima o prevazilaženju krize


Johanes Han i Isa Mustafa, Priština, februar 2015.
Johanes Han i Isa Mustafa, Priština, februar 2015.

Na Kosovu danas boravi Komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han. Kako je saopšteno iz Kancelarije EU na Kosovu, ovo je prva poseta komesara regionu nakon usvajanja paketa proširenja i njegova poseta će se, pre svega, ticati pokretanja Plana evropskih reformi.

Han će se u Prištini sastati sa političkim liderima, uključujući predsednika Hašima Tačija, predsednika Skupštine, Kadrija Veseljija, premijera Isu Mustafu, zamenika premijera, Branimira Stojanovića i ministra spoljnih poslova, Envera Hodžaja.

Komesar će se na kraju dana, zajedno sa poslanicom u Evropskom parlamentu, Ulrike Lunaček, sastati sa svim političkim liderima kako bi se razgovaralo o neophodnosti prevazilaženja političke krize.

Na Kosovu i dalje vlada napeta situacija zbog toga što Skupština još nije ratifikovala sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, što je jedan od uslova za viznu liberalizaciju Kosova.

Pored toga, predstavnici Srba u kosovskim institucijama zavrzli su svoje učešće zbog nezadovoljstva na Zakon o Trepči koji, prema njihovim rečima, nije u interesu srpske zajednice na Kosovu.

XS
SM
MD
LG