Dostupni linkovi

Trump: Počastvovan sam susretom sa Obamom koji je veoma dobar čovjek


Predsjednik SAD Barack Obama sa izabranim predsjednikom Donaldom Trump u "ovalnoj kancelariji" u Bijeloj kući, 10. novembra 2016.
Predsjednik SAD Barack Obama sa izabranim predsjednikom Donaldom Trump u "ovalnoj kancelariji" u Bijeloj kući, 10. novembra 2016.

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump susreo se u Bijeloj kući sa aktulnim predsjednikom Barackom Obamom na sastanku koji je trajao mnogo duže od predviđenog.

Izabrani predsjednik Trump je izjavio da je počastvovan što se susreo sa predsjednikom Obamom koji je veoma dobar čovjek i za kojeg ima veliko poštovanje.

U Ovalnoj sobi u Bijeloj kući u kojoj će zvanično ući 20. januara iduće godine, Trump koji je u prošlosti nazivao Obamu najpogrdnijim imenima i dovodio u pitanje njegov legitimit, rekao je i da se raduje novim susretima sa Obamom, sa kojim se, kako je rekao nikada prije nije susreo.

Kako je saopštio predsjednik Obama, razgovarali su o različitim pitanjima koja se tiču domaće i vanjske politike uključujući i problemima sa kojima se nacija suočava dodajući da je to bio "odličan" susret, kao i da će učiniti sve da pomogne izabranom predsjedniku Trumpu da se pripremi za preuzmanje vlasti.

"Moj broj 1. prioritet biće da učinim sve da omogućim što lakšu tranziciju administracije da bi osigurali da izabrani predsjednik bude uspješan. Ako vi uspjete izabrani predsjedniče zemlja će biti uspješna" rekao je Obama.

Obama je takođe tokom predizborne kampanje koju je vodio za Hillary Clinton u više navrata doveo u pitanje Trumpovu sposobnost da bude predsjednik SAD i da mu se predaju nuklerni kodovi zbog njegovog problematičnog temperamenta.

Obama je rekao i da je prva dama SAD Michelle Obama imala sastanka sa budućmom prvom damom Melanijom Trump, i da je bio dobar.

Trump je rekao i da su razgovrali o "nekim teškim pitanjima i da je impresioniran nekim izuzetnim ciljevima koji su postignuti".

Potpredsjednik SAD Joe Biden takođe se susreo sa izabranim potpredsjednikom Mike Pencom, nakon čega je otišao u Predstavnički dom na susrete za predsjednikom republikancem Paulom Ryanom.U međuvremenu je na Kapitol hil stigao i Trump nakon susreta sa Obamom.

Bijela kuća je saopštila da niko od personala predsjednika Obame nije bio prisutan na sastanku odlazećeg i izabranog američkog predsjednika, ali da sastanka nije bio "čudan" kako su mnogi očekivali.

Portparol Bijele kuće Josh Earnest je rekao da Obama i Trumpa nijesu razriješili sve razlike na sastankuali da je Obama izašao sa sastanka sa "obnovljenim uvjerenjem da će Trump biti posvećen lakoj tranziciji vlasti".

Earnest je rekao da ne isključuje nove sastanke Obame i Trumpa.

SAD su duboko podijeljene a neočekivana pobjeda Donalda Trumpa u Americi izazvala je tals protesta prošle noći. U najmanje 20 velikih američkih gradova hiljade ljudi izašli su na ulice i da protestuju.

Trumpov tranizicioni tim kojeg predvodi guverner Nju Džersija Chris Christi otvorio je novi websajt i twitter nalog u četvrtak.

Istovremeno je menadžerski tim Trumpove kampanje uklonio link websajta o zabrani ulaska muslimanima u SAD, što je tokom svoje kampanje izabrani predsjednik obećavao da će učiniti čim pobijedi.

Novi websajt se zove greatagin.gov (velikiponovo) sadrži među ostalim i podatke iz biografije Donalda Trumpa i informacije o planovima u politici.

Tranzicioni tim je na twitter nalogu @transition2017 postirao prve twetove kasno 9. novembra.

Navodi se: "Radeći zajedno, mi ćemo ponovo započeti hitan zadatak obnove naše nacije i obnove američkog sna"

Donald Trump će položiti zakletvu kao 45-ti amerčki predsjednik 20.januara 2017.

XS
SM
MD
LG