Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sakašvili podnio ostavku na mjesto guvernera ukrajinske Odese


Bivši predsjednik Gruzije Mikail Sakašvili, do danas, kada je podnio ostavku, guverner ukrajinske Odese

Bivši predsjednik Gruzije u dobrovolnom egzilu u Ukrajini Mihail Sakašvili, koji je od 2015. godine guverner ukrajinske oblasti Odese, podnio je u ponedjeljak ostavku na tu funkciju jer je nezadovoljan što je spriječen da se obračuna s korupcijom.

Sakašvili je novinarima rekao da su " posljednje slamke njegovog strpljenja popucale " nakon objave o primanjima ukrajinskih zvaničnika prošle sedmice.

Objava podataka pokazala je načjanu razilku između bogatstva ukrajinskih političara i onih koje zastupaju.

Medijski izveštaji preliminarne deklaracije o imovini pokazali su da je predsjednik Petro Porošenko i nekolicina poslanika iz njegovog bloka "Solidarnost" na vrhu liste najbogatijih ljudi u Ukrajini sa imovinom u novcu i nekretninama koja vrijede milione dolara širom zemlje.

Skašvili je optužio ukrajinske vlasti za korupciju i reako da Porošneko "lično podržava" korupcionaške klanove u regionu Odese.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je maja 2015. godine postavio Sakašvilija za guvernera oblasti Odesa.

Sakašvili je u video poruci na Facebooku, ne navodeći detalje, rekao da će "preduzeti nove korake" u borbi protiv korupcije.

Sakašvili je bio predsjednik Gruzije od 2004. godine, te tokom rusko-gruzijskog rata 2008. godine oko oblasti Južna Osetija i Abhazija, sve do 2013., a region Odese u Ukrajini je vodio 2015.

XS
SM
MD
LG