Dostupni linkovi

Tači sa mladima sa Kosova i Srbije: Vi ste primer pomirenja


Hašim Tači
Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa oko trideset mladih iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), sa Kosova i iz Srbije.

„Ovakvim inicijativama, mladi iz dve države su ispred politike. Vi ste obećali da ćete izgraditi sigurnu evropsku budućnost saradnje, razvoja i blagostanja među našim građanima“; rekao je Tači.

Mladi iz Srbije i sa Kosova pitali se Tačija i o procesu dijaloga o normalizaciji odnosa.

“Nakon 100 godina problema i konflikata, uspeli smo da potpišemo sporazum o normalizaciji odnosa Kosovo - Srbija u aprilu 2013. godine i ovo je veliko dostignuće”, kazao je predsednik Kosova.

On je izrazio nadu da će jačati dijalog između Kosova i Srbije koji će rezultirati sporazumom o miru, susedstvu, prijateljstvu i pomirenju.

Mladi su ga pitali i o nestalim Albancima, Srbima i ostalim pripadnicima zajednica tokom rata na Kosovu.

On je rekao da ne želi da Kosovo ostane talac istorije, već da se osigura saradnja u budućnosti.

„Naša stogodišnja prošlost, između Kosova i Srbije, bila je puna problema, konflikata, neprijateljstva u mržnje. Bol je isti za one kojima je ubijen suprug, bez obzira na etničke razlike. Neophodno je da se jednom za svagda reši pitanje nestalih, koje je i humanitarno pitanje. Na sastanku koji sam održao sa dve organizacije koje predstavljaju porodice nestalih, sa albanskom i sa srpskom organizacijom za nestala lica, tražio sam da se ovo pitanje hitno rešava u Briselu“, rekao je Tači.

XS
SM
MD
LG