Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čović nezadovoljan zbog hapšenja u Orašju


Dragan Čović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izrazio je nezadovoljstvo zbog hapšenja deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) iz Orašja, kojima je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor zbog sumnje da mogu pobjećili ili uništiti dokaze.

Iz Suda BiH je saopćeno da su odredili pritvor Đuri Matuzoviću, Ivi i Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati i Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću.

Čović je novinarima u Sarajevu kazao da je na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH iznio svoj stav i zabrinutost o načinu kako je to urađeno.

- Otvorenih pitanja ima kada je u pitanju selektivnost i politički ambijent. Uvijek mi je bila želja da se ne miješam u rad pravosudnih institucija, ali previše je znakovitih elemenata - istakao je Čović.

Kaže da nema nikakvog razloga da ljudi koji su se redovno odazivali institucijama BiH budu uhapšeni da bi svjedočili u predmetima u kojima su već davali izjave.

Podsjetio je da su neke od uhapšenih osoba obnašale najviše funkcije u institucijama koje ih ovih dana hapse.

XS
SM
MD
LG