Dostupni linkovi

Vanredna vijest

CG Tužilaštvo za RSE: Predmet Sinđelić pod oznakom tajnosti


Privođenje osumnjičenih u Podgorici, ilustrativna fotografija

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal je na upit radija „Slobodna Evropa“, o potvrdi ili demantiju medijske informacije da je jedan od organizatora grupe osumnjičene za pripremanje terorističkih napada u Crnoj Gori Aleksandar Sinđelić priveden, saopštilo da predmet nosi oznaku tajnosti zbog čega bi svako saopštavanje detaljnijih informacija koje mogu da utiču na postupak predstavljalo kršenje propisa.

U odgovoru Specijalnog tužilaštva podsjećaju, da je zakonom propisano da su državni organi, mediji, javne ličnosti...dužni da svojim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijedjaju pravila postupka.

„Tužilaštvo javnosti saopštava informacije koje u određenoj fazi postupka mogu da budu dostupne javnosti“, navodi se u odgovoru Tužilaštva radiju „Slobodna Evropa“.

Skoro svi mediji u Crnoj Gori su jutros objavili da je jedan od organizatora grupe osumnjičene za pripremanje terorističkih napada u Crnoj Gori Aleksandar Sinđelić, koji je bio nedostupan crnogorskim državnim organima, uhapšen i nalazi se u zatvoru Spuž kod Podgorice.

Sinđelić je prema pisanju "Vijesti" u zatvoru kod Podgorice završio pod sumnjivim okolnostima, dok "Dnevne novine" navode da je on "u najvećoj tajnosti" uhapšen pre dva dana u Beogradu i da je u večernjim satima "pod specijalnim merama bezbednosti, letelicom crnogorskih državnih organa doveden u Podgoricu".

"Vijesti", međutim, citiraju sagovornika iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija koji ukazuje da se "niko zvanično nije oglasio" povodom hapšenja, te da je "najvjerovatnije posrijedi dogovor između njega i onih koji rukovode ovom istragom".

"Da je uhapšen u Srbiji ne bi mogao ovako ekspresno biti izručen Crnoj Gori, već je najverovatnije sam došao nakon dogovora da priznanjem ‘pojača‘ dokaze tužilaštva", kazao je sagovornik "Vijesti".

Sinđelić se zajedno sa penzionisanim generalom, bivšim šefom srpske Žandarmerije Bratislavom Dikićem, sumnjiči za pokušaj terorističkog napada u Crnoj Gori tokom izbornog dana 16. oktobra.

On je do prije nekoliko dana bio nedostupan nadležnim organima, ali se po pisanju medija, oglasio preko portala "Srbija Danas" i rekao da nije u bjekstvu, već da se nalazi u Beogradu, te da u Crnoj Gori nije bio od 2002. godine.

Podgorički mediji su ranije objavili da je on prošle nedjelje saslušan u Beogradu po nalogu crnogorskog specijalnog tužioca.

Od uhapšenih 20 državljana Srbije, 14 ih je u zatvoru u Podgorici, a šestoro je pušteno na slobodu. Sinđelić se zajedno sa Dikićem i Kristinom Hristić sumnjniči za "terorizam u pokušaju", dok se ostali sumnjiče za organizovanje kriminalne grupe.

XS
SM
MD
LG