Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Demokrate tužile Trampa zbog maltretiranja pripadnika manjina


Demokrate navode da Tramp i njegovi republikanski funkcioneri organizuju zastrašivanje birača pomoću samoorganizovanih "uličnih stražara"

Funkcioneri američke Demokratske stranke u četiri savezne države tužili su kandidata Republikanske stranke na predsedničkim izborima Donalda Trampa, u pokušaju da spreče praćenje izbora 8. novembra na način koji je, po njima, usmeren na maltretiranje pripadnika manjina.

U tužbama podnetim saveznim sudovima u Pensilvaniji, Nevadi, Arizoni i Ohaju, demokrate navode da Tramp i njegovi republikanski funkcioneri organizuju zastrašivanje birača pomoću samoorganizovanih "uličnih stražara", što je u suprotnosti sa zakonom o biračkim pravima iz 1965. godine i zakonom protiv Kju-kluks-klana iz 1871. godine, prenosi Rojters.

"Tramp je pokušao da ostvari ciljeve svoje kampanje 'ugnjetavenjem birača' koristeći najglasniji mikrofon koji postoji u zemlji da pozove svoje pristalice da se upuste u nezakonito zastrašivanje", napisala je u tužbi Demokratska partija Ohaja.

Slične formulacije korišćene su i u drugim tužbama.

Tokom kampanje u Ohaju, kandidatkinja Demokratske stranke Hilari Klinton rekla je da je Trampov glavni cilj da odvrati birače od izlaska na glasanje.

Iz Trampovog izbornog štaba nisu komentarisali tužbe.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG