Dostupni linkovi

Švarm: Situaciju oko nađenog oružja uzeti ozbiljno, zbunjen sam prozivanjem BIA-e


Naoružanje je pronađeno nedaleko od kuće u kojoj Aleksandar Vučić često boravi
Naoružanje je pronađeno nedaleko od kuće u kojoj Aleksandar Vučić često boravi

„U svakoj zemlji, posebno u Srbiji u kojoj je 2003. ubijen predsednik Vlade, informacije da je pronađeno oružje u blizini premijerove kuće moraju se uzeti krajnje ozbiljno“, izjavio je za RSE Filip Švarm, urednik beogradskog nedeljnika „Vreme“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović u subotu popodne saopštio je da je u blizini kuće premijerovog oca u beogradskom naselju Jajinci pronađeno naoružanje i municija. Naoružanje je pronađeno oko 16 časova u šumi i nalazilo se u sanducima nedaleko od kuće u kojoj Aleksandar Vučić često boravi.

Filip Švarm smatra da se ova situacija mora uzeti vrlo ozbiljno.

„Istraga mora da se sprovede do kraja, nikako se ne sme umanjivati značaj ovoga. To je činjenica. Zbog iskustva koje smo imali, moramo biti maksimalno ozbiljni i oprezni. Sa druge strane, upravo to iskustvo, koje je bilo traumatično za Srbiju, ne bi se smelo zloupotrebljavati. Ne sme se iskorišćavati za sticanje političkog rejtinga i dnevnopolitičke poene“, rekao je Švarm.

Kako je zvanično saopšteno, pronađen je ručni raketni bacač “zolja”, četiri ručne bombe, 100 komada municije kalibra 7,62 milimetara, municija za automatsko naoružanje i snajper, kao i petnaestak metaka nepoznatog kalibra.

Istraga mora da se sprovede do kraja, nikako se ne sme umanjivati značaj ovoga: Filip Švarm
Istraga mora da se sprovede do kraja, nikako se ne sme umanjivati značaj ovoga: Filip Švarm

Kako procenjuju domaći mediji, pronađena količina oružja bila je dovoljna da uništi kolonu vozila - automobila, autobusa i kamiona. Oružje je nađeno 15 metara pre skretanja za kuću premijerovog oca, na mestu gde zbog konfiguracije terena mora da se uspori.

"To je idealno mesto za počinioca koji bi izvršio krivično delo i nestao", rekao je ministar Nebojša Stefanović.

On je sa lica mesta izjavio da će od bezbednosnih službi tražiti sve informacije koje poseduju i dodao da je zabrinut za bezbednost premijera.

"Fizička zaštita koju ima premijer nije dovoljna. U ovakvoj situaciji morate imati obaveštajnu zaštitu. Ako bezbednosne službe ne mogu da daju potrebne informacije, ako nisu kadri da to urade, treba svi da se povuku", rekao je Stefanović i saopštio da se premijer nalazi na bezbednoj lokaciji.

Pripadnici policije i forenzičari i u nedelju ujutru su na mestu na kom je oružje pronađeno. Čekaju se i informacije Bezbednosno-informativne agencije, pre kojih se predsednik vlade, kako je saopštio, po tom pitanju neće oglašavati.

Filip Švarm podseća da je uloga Bezbednosno-informativne agencije svakako veoma važna u pitanju bezbednosti premijera i drugih državnih zvaničnika.

„Ali moram da priznam da sam prilično iznenađen ovim prozivanjem Bezbednosno-informativne agencije. Pre svega zbog toga što je pre nekoliko dana bila sednica biroa koji se bavi bezbednošću i da tada nije ništa od ovoga bilo ni u naznakama. Rad BIA-e sigurno nije nepoznanica za državni vrh, pre svega Aleksandar Vučić je predsednik tog Biroa za kordinaciju službi bezbednosti. Moram priznati da sam zbunjen prozivanjem BIA-e i eventualno drugih bezbednosnih agencija”, kaže Švarm.

Po objašnjenju ministra Stefanovića, oružje je otkriveno u šumi u Jajincima nakon što je neko od građana obavestio policiju o sumnjivim sanducima. Kako javljaju domaći mediji, po nalogu nadležnog tužilaštva naložena je DNK analiza i uzimanje otisaka sa pronađenog naoružanaja.

Filip Švarm zaključuje da istraga mora da bude brza i efikasna:

„Javnost ima jako malo informacija o tome šta se u stvari dogodilo. Imamo samo nekoliko izjava, i svedoci smo da već nekih desetak dana ovde traje neka vrsta afere koja je povezana sa špijunima, bezbednošću i sličnim stvarima. A vidimo i da najviši državni funkcioneri, konkretno ministri, prozivaju obaveštajnu zajednicu Srbije. Mislim da temperatura u društvu ne bi trebalo da se pregreje, već da se ozbiljno radi da se istrage dovedu do kraja, pa gde god da one vode.“

Oružje nije sakriveno da bi se mravi igrali, već da bi se protiv nekog upotrebilo: Rasim Ljajić
Oružje nije sakriveno da bi se mravi igrali, već da bi se protiv nekog upotrebilo: Rasim Ljajić

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić rekao je da ovaj slučaj mora biti rasvetljen kako bi se izbegla relativizacija i imrovizacija.

"Oružje nije sakriveno da bi se mravi igrali, već da bi se protiv nekog upotrebilo. Posebno ako se radi o tome da je nađeno kod kuće premijera, mora biti signal za uzbunu za sve nadležne institucije, pre svega službe bezbednosti i policiju", rekao je Ljajić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je sve državne organe koji se bave bezbednošću premijera i njegove porodice, da budu posebno oprezni, s obzirom na "aktuelnu eskalaciju pritisaka na zemlju".

"Mnogima u svetu smeta zemlja i njen lider koji vode nezavisnu politiku, ne rade ni u čijem tuđem interesu, osim u interesu Srbije. Istorija je pokazala da oni uvek lako nađu srpsku ruku koja će za njih obaviti prljav posao", naveo je Dačić.

Ministar u Vladi Srbije Aleksandar Vulin pozvao je nadležne službe da daju odgovore na pitanje ko je pripremao ubistvo premijera Aleksandra Vučića i dodao da oni koji nisu u stanju da nakon svih ovih godina daju odgovor na to i druga pitanja treba da se sklone i prepuste mesta onima koji to hoće da rade.

"Ovo sigurno nije prvi put, a, na žalost, neće biti ni poslednji da se priprema ubistvo premijera i članova njegove porodice ukoliko ne budemo najzad saznali imena ko su ti ljudi, po čijem nalogu to rade", rekao je Vulin.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović saopštila je povodom pronaleženja arsenala oružja u blizini kuće premijera Aleksandra Vučića u Jajincima, da od nadležnih bezbednosnih i policijskih organa očekuje sve kako bi zaštitili premijera i njegovu porodicu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG