Dostupni linkovi

U Turskoj otpušteno još 10.000 državnih službenika


Ugašeno je 15 medija, od kojih su mnogi izveštavali sa jugoistoka zemlje, gde većinu stanovnika čine Kurdi
Ugašeno je 15 medija, od kojih su mnogi izveštavali sa jugoistoka zemlje, gde većinu stanovnika čine Kurdi

Turske vlasti su otpustile još 10.000 državnih službenika zbog njihove navodne povezanosti sa muslimanskim vođom Fetulahom Gulenom, koji živi u SAD, a zvanična Ankara ga optužuje da je organizator neuspelog pokušaja vojnog puča u julu.

Među otpuštenima, koji su ostali bez posla novim vanrednim ukazom objavljenim u subotu uveče u turskom Službenom glasniku, je veliki broj akademika, nastavnika i zdravstvenih radnika, preneo je Rojters.

Pored toga, istim ukazom je ugašeno 15 medija, od kojih je velika većina izveštavala sa jugoistoka zemlje, gde većinu stanovnika čine Kurdi.

Takođe su ukinuti izbori za rektore univerziteta u Turskoj, pa će umesto toga predsednik države Redžep Tajip Erdogan direktno imenovati rektore između kandidata koje nominuje Visoki obrazovni odbor (YOK).

U Turskoj je nakon pokušaja puča sredinom jula uhapšeno više od 37.000 ljudi i već pre najnovijeg ukaza otpušteno ili suspendovano 100.000 državnih službenika, sudija, tužilaca, policajaca i drugih.

Vlasti ističu da je to bilo neophodno kako bi se iz državnih organa i sa ključnih pozicija u državi isterale sve pristalice Gulena.

XS
SM
MD
LG