Dostupni linkovi

UN proverava odnos Izraela prema borcima za ljudska prava


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ekspert Ujedinjenih nacija Majkl Link najavio je sinoć da će u svom sledećem izveštaju ispitati odnos Vlade Izraela prema organizacijama za ljudska prava u regionu.

Link, specijalni predstavnik UN zadužen za ljudska prava na palestinskim teritorijama, rekao je da su oni koji brane ta prava u regionu suočeni s prezirom i optužio Izrael da pokušava da delegitimizuje njihov rad.

Link je najavio analizu postupanja Izraela pošto je predstavnik Becelema, organizacije koja godinama dokumentuje kršenja ljudskih prava na palestinskim teritorijama, pozvao Savet bezbednosti da okonča izraelsku okupaciju koja traje već bezmalo 50 godina.

"Činjenica da je izraelska vlada pretila da će oduzeti državljanstvo izvršnom direktoru Becelema je posebno zabrinjavajući put koji je Izrael izabrao", rekao je Link aludirajući na predstvljanje te organizacije za ljudska prava na sednici Saveta bezbednosti UN početkom ovog meseca.

On je izrazio punu podršku izjavama i pojavljivanju Becelema i Američkih prijatelja Mira sada - druge izraelske organizacije za ljudska prava pred UN, u pokušaju da istaknu kršenje ljudskih prava i humanitarnog prava i da podsete da je okupacija razlog tome.

Izraelski ambasador u UN Dani Danon je Linkovu izjavu ocenio kao uvredljivu jer ta izjava, kako je naveo u saopštenju, "pokazuje koliko su veliku štetu izraelske organizacije nanele blateći Izrael pred međunarodnom zajednicom".

XS
SM
MD
LG