Dostupni linkovi

Plenković: Sazrijelo vrijeme za nadogradnju Daytona


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u razgovoru za bh. izdanje Večernjeg lista kako je sazrijelo vrijeme za nadogradnju "daytonskog okvira", ističući kako to podrazumijeva izmjenu ustava i izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji bi osigurali približavanje ove zemlje prema članstvu u Europskoj uniji i ostvarenju jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda u toj zemlji.

"Ključno je da se Hrvatima kao jednom od triju konstitutivnih naroda BiH zajamči puna ravnopravnost koja podrazumijeva izbor legitimnih predstavnika, njihovu ravnomjernu zastupljenost na svim razinama vlasti i njihov odgovarajući utjecaju na procese političkog odlučivanja - dodao je hrvatski premijer", rekao je Plenković u intervjuu objavljenom povodom njegova dvodnevnog posjeta BiH.

Pritom je naveo kako je prvi i ključni vanjskopolitički prioritet nove hrvatske vlade europski put BiH i ravnopravan položaj Hrvata.

Među najvažnijim izmjenama važnim za bosanskohercegovačke Hrvate naveo je promjenu izbornog zakonodavstva koje je do sada omogućavalo zloupotrebe na štetu Hrvata u BiH.

"Izmjena izbornog zakona ključna je upravo kako bi se osigurala legitimna zastupljenosti Hrvata u BiH s obzirom da smo u prošlosti doista bili svjedoci zlouporabe postojećeg izbornog zakona te se, nažalost, događalo da o izboru hrvatskog predstavnika odlučuju glasovi odnosno stranke drugih naroda. Legitimna zastupljenost ili predstavljenost Hrvata podrazumijeva da o hrvatskim predstavnicima odlučuju hrvatski birači", istaknuo je Plenković.

Osudio i praksu Suda BiH koji podiže optužnice protiv hrvatskih branitelja iz Hrvatske i BiH na temelju prvostupanjske presude Haaškoga suda šestorici bivših dužnosnika Herceg Bosne o postojanju navodnog zajedničkog zločinačkog pothvata.

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas i sutra boravi u BiH u prvom službenom posjetu jednoj zemlji nakon preuzimanja mandata, te će se susresti s predstavnicima vlasti BiH i bosanskohercegovačkih Hrvata.

XS
SM
MD
LG