Dostupni linkovi

Zašto Moskva ćuti na prozivke Podgorice?


Jedinstvena Rusija je čvrsto vezana za poziciju Kremlja, odnosno za pozicije Vladimira Putina
Jedinstvena Rusija je čvrsto vezana za poziciju Kremlja, odnosno za pozicije Vladimira Putina

U danima nakon izbora u Crnoj Gori upadljivo je odsustvo reakcije zvanične Moskve na otvorene prozivke najviših predstavnika crnogorske vlasti, naročito one iz finiša kampanje, kada su čelnici Vlade, odnosno Demokratske partije socijalista (DPS), zvaničnu Moskvu najblaže rečeno zamolili da ne podržava, kako su kazali, rušitelje Crne Gore i protivnike njenog napretka ka članstvu u NATO.

Ćutanje na prozivke vodećih predstavnika crnogorske vlasti da se preko svojih satelita iz opozicije zvanična Moskva miješa u izbornu trku na neki način je diskontinuitet u odnosu na više puta pokazanu osjetljivost Kremlja na ono što se događa u Crnoj Gori, naročito u vezi sa NATO integracijama, čemu se Rusija snažno protivi.

Posljednjih mjeseci rusko Ministarstvo spoljnih poslova u više navrata je oštro reagovalo na približavanje Crne Gore članstvu u Alijansi, a to se u lokalnim, ali i međunarodnim krugovima, tumači prije svega u kontekstu borbe Moskve i Zapada za uticaj na Balkanu.

Ne treba očekivati da će svojevrsno ćutanje Moskve na prozivke da se miješala u izbornu kampanju dugo trajati, kaže za naš program novinarka ruskog servisa Radio Slobodna Evropa Julija Petrovskaja:

"Ja mislim da je to što mi nazivamo neka ćutnja ovih zadnjih dana proizvod okolnosti u smislu da je to možda zato što je bio vikend i što još nemamo zvaničnu najavu crnogorske vlasti kada će biti formirana Vlada. Ja nadalje očekujem još reakcija Moskve, od strane Ministarstva inostranih poslova (MIP), ali i Jedinstvene Rusije, u pravcu podrške anti NATO snagama u Crnoj Gori, a očekujem i nove kritike na račun crnogorske vlasti", komentariše Petrovskaja.

Premijer i lider DPS Milo Đukanović, kao i njegov zamjenik u DPS-u Duško Marković, su u finišu predizborne kampanje sa konvencija prozivali Moskvu da se miješa u izbornu bitku, svrstavajući se, finansirajući i otvoreno podržavajući dio opozicije, oličene u Demokratskom frontu DF:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00
Direktan link

Julija Petrovskaja kaže da, iako još nema direktnog odgovora Moskve na ovakve prozivke iz vrha crnogorske vlasti, vladajuća ruska stranka Jedinstvena Rusija, bila je vrlo aktivna u reakcijama nakon objavljivanja rezultata izbora u Crnoj Gori, naročito lider te stranke i zamjenik predsjednika Dume Sergej Železnjak:

"Njegova najskorija izjava je bila da je crnogorska opozicija sasvim u pravu što nije priznala rezultat izbora. To je, dakle, sasvim otvorena izjava vladajuće ruske stranke. Jedinstvena Rusija je čvrsto vezana za poziciju Kremlja, odnosno za pozicije Vladimira Putina. Dakle, ne možemo da kažemo da je to neka privatna izjava nekog privatnog lica, već da je to izjava koja predstavlja državnu politiku Rusije", ocjenjuje Petrovskaja.

Petrovskaja, međutim ukazuje da Balkan i Crna Gora nijesu glavni spoljnopolitički prioritet Rusije, jer je Moskva, kako ističe, dosta zaokupljena odnosima sa EU i posebno sa SAD, odnosno rastućoj krizi u odnosima tih velikih sila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG