Dostupni linkovi

Kosovo: Vanredna sednica skupštine o vrednostima OVK-a


Kosovski parlament
Kosovski parlament

Skupština Kosova održaće vanrednu raspravu u četvrtak o vrednostima Oslobodilačke vojske Kosova, na inicijativu najveće stranke Demokratske partije Kosova.

Povod je slučaj Drenica 2 u kojem su osuđeni na više godina zatvora komadanti OVK-a.

Naime, Apelacioni sud u Prištini potvrdio je u ponedeljak presudu optuženima za ratne zločine u tom slučaju.

Jedino je Sulejmanu Selimiju smanjena kazna sa osam na sedam godina zatvora.

Iz Demokratske partije Kosova saopštili su uverenje da je “borba OVK-a bila pravedna i oslobodilačka, i da je ispoštovala svaku međunarodnu normu”.

Kako navode iz ove partije, ceo proces slučaja Drenica 2 bio je “pokušaj negiranja naših uzvišenih vrednosti i kažnjavanje visoko rangiranih ličnosti”.

“Ovim nepravednim kaznama, očigledno se primećuju tendencije za inkriminaciju pravedne borbe OVK-a i za uspostavljanjem ravnoteže između pravedne borbe OVK-a i srpske agresije”, navodi se u saopštenju.

Sudsko veće u Severnoj Mitrovici je maja 2015. osudilo Sulejmana Seljimija na osam godina zatvora, a Jahira i Zećira Demakua i Isnija Tačija na sedam godina, zbog okrutnog postupanja, mučenja i ponižavajućeg i degradirajućeg ponašanja nad građanima albanske nacionalinosti.

U optužnici u predmetu Drenica 2 je navedeno postojanje pritvorskog centra Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u kome su zlostavljani civili u avgustu i septembru 1998. godine.

Za krivično delo maltretiranja zatvorenika na po tri godine zatvora su osuđeni Agim, Baškim, Driton i Sulejman Demaj i Fadilj i Nedžat Demaku.

XS
SM
MD
LG