Dostupni linkovi

Američki izbori: Prljava kampanja povijesnih razmjera


Lutke u liku Donalda Trumpa i Hillary Clinton
Lutke u liku Donalda Trumpa i Hillary Clinton

Dva tjedna uoči američkih predsjedničkih izbora Hillary Clinton pred Donaldom Trumpom vodi za četiri posto, 49 u odnosu na 45 posto, prema posljednjem istraživanju koje objavljuje mreže CNN.

Nakon tri TV debate, oboje kandidata su konsolidirali svoj biračko tijelo. Clinton podržavaju mladi birači, koji nisu bijelci, dok je Trump osnažio podršku kod bijelaca i to onog dijela koji nema fakultetsko obrazovanje. Dosadašnji tok kampanje pokazao je da se igra vrlo prljavo. Istina, takvih primjera je bila u povijesti američkih predsjedničkih izbora.

Udarci ispod pojasa tokom predsjedničkih kampanja zabilježeni su više puta u posljednjih 200 i više godina. Tako je primjerice 1828. John Quincy Adams bio optužen da je podvodio svoju sluškinju ruskom caru Aleksandru I. u zamjenu za političke usluge protiv Andrewa Jacskona čiji su pristalice tvrdili da je pokraden na izborima četiri godina ranije i to "korupcijskom trgovinom".

Tako su novine koje su otvoreno vodile kampanju protiv Thomasa Jeffersona upozoravale da će u slučaju njegove pobjede "ubojstva, pljačke, silovanja, preljubi i incesti postati legitimni".

No, povjesničari kažu da ovo što se danas događa između Clinton, bivše senatorice i državne tajnice, i bogatog biznismena Trumpa, najniži pad političke kulture ikada.

"Nema sumnje da je to najprljavija utrka koju smo vidjeli u modernoj američkoj povijesti", kaže Allan Lichtman, profesor političke povijesti na Američkom sveučilištu koji je točno predvidio pobjednika u svim dosadašnjim izborima u SAD-u od 1984. godine.

Razlog takve percepcije je najviše u Trumpu, čiji je brzi politički uspon bez presedana u povijesti, kaže ovaj povjesničar.

Drski građevinar i bivša zvijezda reality showa koji do sada nikada nije obavljao javnu dužnost, Trump je prihvatio govor ulice, a pojam političke korektnosti za njega je nepoznanica.

Osim osobnih uvreda na račun Hillary Clinton, novinara i kritičara, Trump prijeti zatvorom demokratskoj suparnici ako on bude izabran, te odbija reći da li će ishod izbora priznati ako ih izgubi.

"Nikad u životu nisam vidio kandidata koji je bio toliko vulgaran, tako sirov i tako neukusan. Richard Nixon bio je prilično sličan, ali sve te snimke su skrivene od javnosti", ističe Robert Dallek, povjesničar i autor biografije o predsjedniku Johnu F. Kennedyju.

Trumpov stil očito mu je pomogao da mnogi smatraju kako bi on mogao biti čovjek promjena u Washingtonu. Tako je 48 posto ispitanika u rujnu izjavilo da bi Trump mogao "dovesti do stvarne promjene u načinu na koji funkcionira Washington", u usporedbi sa 36 posto za Clinton, bivšu prvu damu, senatoricu i državnu tajnicu.

Bitka za Bijelu kuću između Clintona i Trumpa pretvorila se u referendum o samom liku kandidata
Bitka za Bijelu kuću između Clintona i Trumpa pretvorila se u referendum o samom liku kandidata


Clinton, naravno, nije amater u politici. U nogama ima godine političke borbe. Znala je da će komentari Trumpu o ženama zgranuti javnost i to je lukavo iskoristila.

Međutim, iako važna pitanja poput imigracije, porezne politike i nacionalne sigurnosti nisu bili u potpunosti odsutna iz kampanje, bitka za Bijelu kuću između Clintona i Trumpa pretvorila se u referendum o samom liku kandidata.

"Ovo su jedni od najdepresivnijih izbora u mom životu, a čak bi rekao u dva stoljeća američke povijesti", ocjenjuje David Kennedy, dobitinik Pulitzera i profesor američke povijesti na svučilištu Stanford.

David Greenberg, profesor povijesti, novinarstva i medija na Sveučilištu Rutgers kaže da je Trump preuzeo retoriku i držanje autsajdera koji želi razdrmati Washington do krajnosti – i on je utjelovljene politike koja se ne pridržava konvecija i pravila.

"Gadna žena i marioneta Kremlja"

Clinton je pokrenula žestoke napade na Trumpa tijekom kampanje, posebno su žestoki su bili oni o zlostavljanju žena, što on negira.

Demokratska kandidatkinja je politička veteranka koja je u protekla tri desetljeća preživjela mnoštvo političkih i seksualnih skandala njezina supruga, bivšeg predsjednika Billa Clintona, prije nego što je postala kandidatkinja za šeficu Bijele kuće.

Prozvala je je Trumpa za cayber napade i curenje e-pošte, te optužila rusku vladu da orkestrira te napade.

U trećem TV sučeljavanju, Clinton je optužila ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naručio cyber napade kako bi pomogao Trumpu koji vrlo pozitivno govori o Putinu i najavljuje poboljšanje odnosa s Moskvom.

I Trump i Kremlj su poručili da su optužbe neosnovane i apsurdne.

Posljednja debata je imala više tematskih dijelova, ali poput snajperskih metaka zvučale su Trumpove riječi o kandidatkinji "gadna žena", dok je Clinton nazvala Trumpa ruskom marionetom, na što joj je on odmah odgovorio "ti si marioneta".

Američki predsjednički izbori održavaju se prvog utorka u studenom svake četiri godine. Ovog puta – 8. studenog. Uz kandidata republikanaca i demokrata, Donalda Trumpa i Hillary Clinton, u utrci su i libertarijanac Gary Johnson i predstavnica zelenih Jill Stein.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG