Dostupni linkovi

Obama: Diskvalificirajuće izjave Donalda Trumpa


Barack Obama: Do sada je Trump rekao dosta groznih stvari
Barack Obama: Do sada je Trump rekao dosta groznih stvari

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je birače da odbace "pesimističnu viziju" Amerike kakvu predstavlja republikanski predsjednički kandidat Donald Trump. Na skupu podrške Hillary Clinton Obama je uputio poruku istaknutim republikancima da i formalno povuku podršku Trumpu. Najnovije ankete pokazuju da bi za Clinton glasalo 48, a za Trumpu 38 posto građana Amerike.

Na skupu podrške Hillary Clinton u Greensborou, u Sjevernoj Karolini, Barack Obama rekao je da bi komentari o ženama snimljeni 2005. trebali diskvalificirati republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa čak i za posao u lokalnom dućanu.

"Međutim, još ima ljudi u republikanskoj stranci koji kažu: 'Ne odobravamo, ne slažemo se, smatramo da su to odvratni komentari, ali i dalje ga podržavamo'. I dalje mislimo da bi trebao biti predsjednik – to je za mene bemisleno. Do sada je Trump rekao dosta groznih stvari. Što mislite – da li se on može promijeniti. Meni je 55 i teško se mijenjam. Znam da će mi u 70. biti još teže", poručio je Obama.

Video snimka iz 2005. godine, objavljena u petak, zadala je težak udarac kampanji republikanskog predsjedničkog kandidata, čija popularnost u anketama pada, a leđa su mu okrenuli brojni istaknuti članovi stranke.

Od Trumpa se među posljednjima distancirao i predsjednik Zastupničkog doma Kongresa republikanac Paul Ryan, a Trump je kazao da ne treba, niti želi, te da ga nije briga za njegovu potporu.

Ryan je u razgovoru s republikanskim zastupnicima u Kongresu rekao da će svu svoju energiju uložiti u očuvanje republikanske većine u tom domu kako Hillary Clinton ne bi imala odriješene ruke.

Na skupu u Sjevernoj Karolini, Obamu su tokom govora prekidali protivnici Clinton. Ipak, to ga nije mnogo zbunilo.

"To je demokracija na djelu", ležerno je dodao prvi čovjek SAD-a.

Donald Trump
Donald Trump


Istodobno, šef kampanje demokratske kandidatkinje John Podesta izjavio je da Rusija stoji iza hakiranje njenih e-mailova i to vrlo vjerojatno u dosluhu sa Trumpovom kampanjom. Dodao je da FBI istražuje slučaj.

Ruski veleposlanik u SAD-u odbacio je tvrdnje da njegova zemlja pokušava utjecati na američke izbore, ili je odgovorna za hakiranje e-mailova Hillary Clinton.

Clinton je u svoj tim pozvala i bivšeg američkog potpredsjednika Ala Gora koji je kazao da je važan svaki glas podsjećajući da je on 2000. izgubio izbore od Georga Busha na Floridi za 537 glasova i to nakon intervencije Vrhovnog suda.

Donald Trump je održao predizborni skup na Floridi i on je pozvao pristaše da izađu na izbore, ali je učinio još jedan gaf – pozvao ih je na izbore 28. novembra.

Izbori za predsjednika SAD održavaju se 8. studenog.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG