Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Škotska traži pristup EU tržištu


Očekuje se da će London blokirati Škotsku, Sjevernu Irsku i Vels da direktno učestvuje u pregovorima o "Bregzitu"

Škotska planira da osigura svoje mjesto na evropskom jedinstvenom tržištu jer podržava fleksibilan sporazum u odnosu na "tvrdi" izlazak Britanije iz EU, rekla je danas prvi ministar Škotske Nikola Stardžen.

Stardžen će danas razgovarati o "Bregzitu" sa britanskim premijerom Terezom Mej zajedno sa kolegama iz Velsa i Sjeverne Irske, Karvin Džouns i Arlin Foster.

"Škotska, koja je većinski podržala ostanak u EU, mora da osigura nastavak saradnje sa Evropom, uključujući pristup jedinstvenom tržištu", rekla je ona, piše "Fajnenšel tajms".

Očekuje se da će Mejova tokom sastanka odbaciti svaki zahtjev sa specijalnim tretmanom pripadajućih administracija, jer još nije donijeta konačna odluka o izlaznoj strategiji Londona iz EU.

Očekuje se da će London blokirati Škotsku, Sjevernu Irsku i Vels da direktno učestvuje u pregovorima o "Bregzitu".

Lideri EU upozorili su ranije London da će razgovori o "Bregzitu" biti teški, ali to tako želi Mejova. "Težak" "Bregzit" značio bi ukidanje pristupa unutrašnjem tržištu EU i carinskoj uniji, što bi kasnije rezultovalo tarifnim i netarifnim restrikcijama.

Britanci su na referendumu 23. juna izglasali napuštanje EU. Očekuje se da će formalna procedura biti okončana 2019. godine.

XS
SM
MD
LG