Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ustavne promene Erdoganove vlasti idu u parlament


Turski premijer Binali Jildirim

Turski premijer Binali Jildirim saopštio je da je vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) završila rad na predlogu ustavnih promena kojima bi u toj državi bila uvedena izvršna predsednička vlast.

Jildirim je u govoru na zatvaranju dvodnevne stranačke konferencije u zapadnoj pokrajini Afjon naveo da je AKP sada spreman da predlog zakona podnese parlamentu, prenosi Rojters.

"Završili smo naš posao oko novog ustava i izvršnog predsedništva. Ono što ćemo učiniti sada je da naš predlog podnesemo parlamentu što je pre moguće i ostaviti odluku plemenitom parlamentu", kazao je Jildirim.

Rojters podseća da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je osnovao AKP, odavno želi da dobije veća ovlašćenja, a kritičari strahuju da bi ovim ustavne promene predale previše moći u Erdoganove ruke.

Jildirim je početkom protekle nedelje saopštio da je njegova vlada za referendum o izvršnim predsedničkim ovlašćenjima, koje traži aktuelni predsednik Erdogan, nevezano za to da li će taj kontroverzni ustavni amandman turski parlament odobriti ili ne, preneo je Rojters.

Agencija je navela da je za bilo koju promenu Ustava Turske potrebna podrška najmanje 367 poslanika u skupštini sa 550 mesta u kojoj Jildirimova vladajuća AKP ima 317 poslanika.

O ustavnoj reformi će se odlučivati na referendumu ako to podrži 330 poslanika.

XS
SM
MD
LG