Dostupni linkovi

Plenković: Zadaća europskih čelnika vraćanje povjerenja u europski projekt


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Najvažnija zadaća europskih čelnika je vratiti povjerenje u europski projekt i borba protiv populizma, istaknuo je u subotu hrvatski premijer Andrej Plenković tijekom izlaganja na međunarodnoj konferenciji Paneuropske unije.

"Vidjeli ste izjavu predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza da moramo biti jako oprezni da se temelji europskog projekta najedanput ne učine krhkima i podložnima svojevrsnom razmrvljivanju", upozorio je Plenković tijekom konferencije "Integracija ili dezintegracija Europske unije" koja je održana u Zagrebu, javila je Hina.

Jedan od načina borbe protiv toga je jačanje političkog mainstreama, odnosno povjerenja u ključne upravljačke stranke diljem država članica EU-a, smatra Plenković.

"Bit će teško othrvati se jednom snažnom populističkom napadu na europski projekt koji dolazi i s desna i s lijeva", upozorio je Plenković, dodavši kako se ta kultura nezadovoljstva raširila u svim državama članicama, a sad ju gledamo i svaki dan u novom sazivu Hrvatskog sabora.

"Takva politika zahvaljujući tehnologiji i internetu ima utjecaj i pristup jednom većem krugu birača, puno brže nego što je to bilo prije više desetaka godina, a taj fenomen laganog poklanjanja povjerenja nekome tko je a priori protiv, koji smatra da su svi koji su gradili taj projekt klijentelističke, privilegirane skupine udaljene od naroda, jest retorika koja uz gospodarsku, financijsku i socijalnu krizu nažalost uzima maha", rekao je Plenković.

Kako bi vratili povjerenje i osigurali se od ovakvih populističkih napada mainstream političari idu prema onome što se u europskoj politologiji naziva renacionalizacija politike, odnosno slabljenje europskog refleksa i intenzivnija nastojanja da se pronađu rješenja koja su samo naizgled čvrsta, nacionalna, državnička, te u suprotnosti s onim što govori Europa, ističe hrvatski premijer.

XS
SM
MD
LG