Dostupni linkovi

Duterte kaže da ne pogoršava odnose sa SAD


Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte tokom posjete Pekingu 20. oktobra 2016.
Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte tokom posjete Pekingu 20. oktobra 2016.

Predsjednik Filipina, Rodrigo Duterte izjavio je u petak da on ne pogoršava odnose sa SAD, ali da želi da Manila ima separatnu vanjsku politiku od Vašingtona.

"Ono o čemu sam ja zaista govorio je razdvajanje vanjske politike" rekao je Duterte u pokušaju da razjasni šta je mislio u četvrtak kada je u Kini najavio "separaciju" od SAD na poslovnom forumu u prisustvu kineskih lidera.

"Ja ne treaba da usklađujem vanjsku politiku sa Amerikom. To je ono što sam mislio" rekao je Duterte medijima nakon što se vratio kući iz četvorodnevne posjete Kini.

"To nije pogoršanje odnosa ....ja to ne mogu uraditi " rekao je filipinski predsjednik poznat po kontroverznim izjavama ali djelima.

Nešto ranije danas Bijela kuća je ukazala da SAD primjećuju previše mnogo problematičnih izjava filipinskog predsjednika.

"Vidjeli smo previše problematičnih javnih istupa od predsjednika Rodriga Dutertea posljednjih mjeseci" naveo je portparol Bijele kuće Josh Earnest na press konferenciji.

"Isto tako učetalost retorike dodala je elemente nepotrebne neizvjesnosti u našim odnosima, što nije u interesu niti jedne od naših zemlja" navela je Bijela kuća.

XS
SM
MD
LG