Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grčka: Tsipras razmatra rekonstrukciju vlade


Alexis Tsipras

Grčki premijer Alexis Tsipras razmatra rekonstrukciju Vlade da bi zaustavio pad svoje popularnosti i sklonio ministre za koje smatra da ometaju sklapanje dogovora sa kreditorima o smanjenju grčkog duga, rekli su izvori iz grčkog kabineta.

Tsipars želi da se reformama postigne dublje restrukturisanje i da Grčka bude uključena u finansijski program Evropske centralne banke. Time bi pokazao Grcima, umornim od višegodišnjih mjera štednje, da se njihova žrtva isplatila.

Mogući kandidat za smjenu je ministar energetike Panos Skurletis, koji se protivi nekim od ključnih zahtjeva za privatizaciju, poput prodaje udjela države u nacionalnoj elektrodistribuciji.

Očekuje se da će ministar finansija Euclid Tsakalotos zadržati položaj.

Na pitanje o mogućoj rekonstrukciji Vlade, portparol kabineta Olga Gerovasili rekla je televiziji "Sky" da je cilj Vlade da se postigne "fleksibilno, brzo i efikasno" upravljanje zemljom.

Cipras je izabran za premijera prije 21 mjeseca uz obećanje da će okončati višegodišnje mjere štednje, koje su nametnuli međunarodni kreditori. On je kasnije bio primoran da promijeni politiku jer je zemlja bila suočena sa mogućim isključenjem iz evrozone.

Vlada sada sprovodi dublje reforme u okviru novog paketa uzimanja međunarodne finansijske pomoći.

XS
SM
MD
LG