Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Premijer Češke: Izbeglice da ostanu na grčkim ostrvima


Izbeglice u Grčkoj

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je danas u parlamentu da će se Češka usprotiviti svim merama i pokušajima premeštanja izbeglica iz prihvatnih logora na ostrvima u Egejskom moru u unutrašnjost Grčke, jer je to pretnja da će se ponovo povećati pritisak migracijskog talasa na balkansku trasu.

"Hot spotovi treba da služe da zadrže migrante. Moraju da budu logori u kojim će migranti ostajati sve dok se ne odluči da li će biti vraćeni ili će dobiti azil. Češka će podržavati sve mere koje će sprečiti migrante da prelaze iz hot spota na ostrvima u unutrašnjost Grčke, zato što to prelaženje povećava pritisak migranata na balkansku trasu ka srednjoj Evropi", kazao je premijer poslanicima Odbora za evropska pitanja Poslaničkog doma češkog parlamenta.

Sobotka je takodje zatražio bolju koordinaciju evropskih zemalja u vraćanju imigranata i izbeglica koje nemaju pravo na azil u njihove domovine i požalio se da je sadašnja procedura malo efikasna, dugo traje i da je skupa.

Premijer je predložio da se zemljama koje dobijaju razvojnu pomoć od Evropske unije ona uslovi spremnošću da prihvate svoje deportovane državljane.

Sobotka je upozorio da je trenutno problem Libija iz koje stižu migranti u Italiju jer u zemlji besni gradjanski rat i EU nema partnera koji bi bio u stanju da obezbedi da se sporazum o vraćanju ilegalnih migranata poštuje na celoj teritoriji Libije.

XS
SM
MD
LG