Dostupni linkovi

Sankcije za Kosovo i Hrvatsku zbog antisrpskih parola na utakmici?


Kosovo i Hrvatska pred disciplinskim postukom kojeg je pokrenula FIFA
Kosovo i Hrvatska pred disciplinskim postukom kojeg je pokrenula FIFA

Nakon već prvih odigranih utakmica u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, Kosovo se nalazi pred disciplinskim postupkom kojeg je pokrenula Svetska fudbalska federacija, FIFA.

U ovom postupku zajedno sa Kosovom je i Hrvatska, i to zato što je grupa njihovih navijača uoči utakmice u Skadru 6. oktobra, uzvikivala antisrpske parole, kao što je „Ubij, ubij, ubij Srbina“.

Oba fudbalska saveza osuđuju takvo ponašanje pojedinaca. Kosovo se nada da će FIFA uzeti u obzir da je Kosovo na samom početku kada je u pitanju međunarodni fudbal, dok Hrvatska navodi da ovakvi akti otežavaju ionako osetljiv status hrvatskog fudbala.

Potpredsednik Fudbalskog saveza Kosova, Agim Ademi, u izjavi za RSE osuđuje takvo ponašanje, te dodaje da se ono neće dopustiti u budućnosti jer to nije dobro za fudbal. Navijačima je već, dodaje, skrenuta pažnja zbog toga.

"Naravno, nije nam bilo drago to što smo čuli, ali to su navijači, za to postoje postupci FIFA-e, ali mi ne želimo da se to ponovi. Mi nismo za rasizam. Mi smo za fudbal, to je Fudbalski savez Kosova, i ne želimo nikakvu politiku da mešamo u fudbal“, kazao je on.

Ademi očekuje da će FIFA imati obzira za kosovsku reprezentaciju, s obzirom da je na samom početku, i s obzirom da je bila „kao domaćin“. Utakmica je inače odigrana u Skadru zato što se stadion u Prištini renovira.

"To su ustavi UEFA-e i FIFA-e. Videćemo šta će da bude. Moguća je kazna, ali nadam se da neće biti ona najveća. Mi smo na samom početku, i mi nismo bili inicijatori toga“, kaze Ademi.

Oba fudbalska saveza osuđuju ispade pojedinaca
Oba fudbalska saveza osuđuju ispade pojedinaca

U Hrvatskoj još nema službenih reakcija na vijest da je FIFA pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatske i Kosova. Mediji samo podsjećaju da je Hrvatska već kažnjena igranjem dvije kvalifikacijske utakmice na svom terenu pred praznim tribinama zbog nereda koje su izazivali njeni navijači.

Hrvatski nogometni savez (HNS) oštro je nakon utakmice osudio nacionalističko navijanje „huligana i provokatora“ i ocijenio da ono „nije u skladu s europskim duhom tolerancije i poštivanja kojem svi moramo težiti”.

Hrvatski nogometni savez se ograđuje te oštro osuđuje takvo ponašanje manjeg broja pojedinaca, kojim se čini direktna šteta hrvatskoj reprezentaciji te otežava ionako osjetljiv status koji hrvatski nogomet ima pri FIFA i UEFA zbog ponašanja navijača, što treba zabrinuti svakoga kome su želja uspjeh i dobrobit hrvatske nogometne reprezentacije.“

„Mislim da će Hrvatska proći sa novčanom kaznom, jer više ne vidim način kako će se održati stanje u kojem se konstantno igra pred praznim tribinama. Hrvatska reprezentacija od ožujka 2015. godine – to je znači dulje od godinu i po dana - nije odigrala kvalifikacijsku utakmicu kod kuće pred publikom. To znači – faktički igra za ložu i za novinare koji imaju pravo doći na utakmicu“, kaže urednica sporta na portalu indeks.hr Dea Redžić povodom sankcija koje bi bile izrečene hrvatskom i kosovskom nogometnom savezu.

Ako je ovo za Kosovo prvi puta, pitanje je kakvu se sankciju može očekivati prema Kosovu od FIFA-e?

„Jako je teško reći kako će oni postaviti svoja disciplinska mjerila prema zemlji koja je tek ušla u FIFA i koja tek mora proći cijeli ovaj proces – tranzicijski, nogometni, ali naravno i financijski, jer evo jučer čitam da mađarska Vlada nudi beskamatnu pozajmicu Prištini da se napravi stadion. Tako da je to situacija za koju ja mislim da će ipak postupiti donekle blaže, ali da će im ipak ukazati da se ovakvi nacionalistički ispadi ne mogu tolerirati“, zaključuje Redžić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG