Dostupni linkovi

EU: Ruski i sirijski napadi na Alepo "mogli bi biti ratni zločin"


Jedan od simbola stradanja u Alepu, dječak Omar Dakneš
Jedan od simbola stradanja u Alepu, dječak Omar Dakneš

Ministri vanjskih poslova EU snažno su osudili sirijske i ruske vazdušne udare na civilne mete na uporišta pobunjenika u Alepu, ocjenujući da bi "mogli biti ratni zločin".

U saopštenju 28 članica EU, u ponedjeljak je navedeno da su od početka ofanzive sirijskog predsjednika Bašara al Asada "režim i njegov saveznik Rusija intenzivirali skalu vazdušnih udara na istočni dio Alepa veoma disproporcionalno".

Kako se navodi, u ofanzivi su "najmerno targetirane bolnice, medicinsko osoblje, škole i ključna infrastruktura, a korištene su burad bombe, kasetne bombe i hemijsko oružje".

Britanija i Francuska su pogurale snažnu osudu Sirije i Rusije tokom sastanka šefova diplomataije EU u Luksemburgu.

Oštro kritikujući Rusiju i sirijsku vladu, britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da je bombardovanje pobunjeničkih dijelova Alepa "sramota čovječanstva".

Francuski šef diplomatije Jean Marc Ayrault je rekao da su EU ministri ispitivali "sve opcije da bi se izvršio što veći pritisak na Asada i saveznike".

Šefica diplomatije EU Federica Mogherini saopštila je da blok ne razmatra uvođenje sankcija protiv Rusije zbog Sirije, ali je rekla da postoji mogućnost pooštaravanja mjera protiv Asadovog režima.

XS
SM
MD
LG